Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Forszmak lubelski
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22.3g / 40%
Węglowodany
4.6g / 8%
Tłuszcze
12.4g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Forszmak lubelski

+

Forszmak lubelski

Wróć

Forszmak lubelski

(0)
1 godz 22 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest IZABELA29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Kiełbasa wędzona
100  g
Szynka w plasterkach
1  kg
Karkówka
2 
Ogórek kiszony
2 
Ogórki konserwowe
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
2  łyżek
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Kwaśna śmietana
3 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
0.5  łyżka
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 
Cebula
1  l
Woda
2  łyżek
Mąka
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.28 g
Węglowodany
4.63 g
Tłuszcze
12.42 g
Wartość energetyczna
223.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Forszmak lubelski to rodzaj gulaszu, który przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom mięsa, jako że zupę gotujemy nie tylko z dodatkiem podsmażonej wędliny, ale także kiełbasy wędzonej i soczystej karkówki. Sycący forszmak lubelski gotujemy na Rosole drobiowym WINIARY, a także z dodatkiem aromatycznych przypraw – ziela angielskiego, liści laurowych i przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Do całości dodajemy też ogórki kiszone i konserwowe, przecier pomidorowy, a na końcu gulasz zabielamy śmietaną. Forszmak lubelski podawaj z ulubionym pieczywem.

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    1 min
    Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania.
  • Krok 2

    3 min
    Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.
  • Krok 3

    5 min
    Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.
  • Krok 4

    1 min
    Do wędliny dodajemy cebulę.
  • Krok 5

    1 min
    Oprószamy wszystko mąką.
  • Krok 6

    1 min
    Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe.
  • Krok 7

    60 min
    Dodajemy kostki i zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny.
  • Krok 8

    10 min
    Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Energicznie mieszamy, zagotowujemy i mamy gotowe danie.
Forszmak lubelski

Krok 1 z 8

Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania.

Forszmak lubelski

Krok 2 z 8

Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.

Forszmak lubelski

Krok 3 z 8

Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.

Forszmak lubelski

Krok 4 z 8

Do wędliny dodajemy cebulę.

Forszmak lubelski

Krok 5 z 8

Oprószamy wszystko mąką.

Forszmak lubelski

Krok 6 z 8

Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe.

Forszmak lubelski

Krok 7 z 8

Dodajemy kostki i zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny.

Forszmak lubelski

Krok 8 z 8

Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Energicznie mieszamy, zagotowujemy i mamy gotowe danie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z grissini

    Zupa pomidorowa z grissini

    1 godz 27 min Średni
  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni
  • Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

    Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

    3 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu