Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Forszmak lubelski

(0)
1 godz 22 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest IZABELA29
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100  g
Kiełbasa wędzona
100  g
Szynka w plasterkach
1  kg
Karkówka
2 
Ogórek kiszony
2 
Ogórki konserwowe
2  łyżek
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Kwaśna śmietana
3 
Liść laurowy
5  kulek
Ziele angielskie
0.5  łyżka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1  łyżeczka
1 
Cebula
1  l
Woda
2  łyżek
Mąka
2  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.27 g
Węglowodany
4.6 g
Tłuszcze
12.42 g
Wartość energetyczna
223.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
1 min
Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania.
Krok 2
3 min
Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.
Krok 3
5 min
Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.
Krok 4
1 min
Do wędliny dodajemy cebulę.
Krok 5
1 min
Oprószamy wszystko mąką.
Krok 6
1 min
Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe.
Krok 7
60 min
Dodajemy kostki i zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny.
Krok 8
10 min
Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Energicznie mieszamy, zagotowujemy i mamy gotowe danie.
Forszmak lubelski

Krok 1 z 8

Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania.

Forszmak lubelski

Krok 2 z 8

Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.

Forszmak lubelski

Krok 3 z 8

Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.

Forszmak lubelski

Krok 4 z 8

Do wędliny dodajemy cebulę.

Forszmak lubelski

Krok 5 z 8

Oprószamy wszystko mąką.

Forszmak lubelski

Krok 6 z 8

Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe.

Forszmak lubelski

Krok 7 z 8

Dodajemy kostki i zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godziny.

Forszmak lubelski

Krok 8 z 8

Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną. Energicznie mieszamy, zagotowujemy i mamy gotowe danie.

Forszmak lubelski to rodzaj gulaszu, który przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom mięsa, jako że zupę gotujemy nie tylko z dodatkiem podsmażonej wędliny, ale także kiełbasy wędzonej i soczystej karkówki. Sycący forszmak lubelski gotujemy na Rosole drobiowym WINIARY, a także z dodatkiem aromatycznych przypraw – ziela angielskiego, liści laurowych i przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Do całości dodajemy też ogórki kiszone i konserwowe, przecier pomidorowy, a na końcu gulasz zabielamy śmietaną. Forszmak lubelski podawaj z ulubionym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.3g / 40%
Węglowodany
4.6g / 8%
Tłuszcze
12.4g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha