Forszmak z kurczaka
1 godz 8 min
Łatwy
2
Udo kurczaka
1
Papryka czerwona
5
Ogórki konserwowe
300
g
Pieczarki
4
łyżek
Koncentrat pomidorowy
1
kostka
2
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
0.5
Por (biała część)
trochę
Majeranek
2
kulek
Ziele angielskie całe
1
dag
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
9.01 g
Węglowodany
12 g
Tłuszcze
8.09 g
Wartość energetyczna
150.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
68 min
Krok 1
10 min
Udka gotujemy z marchewką, porem i pietruszką pokrojonymi w plasterki. Ja obieram wcześniej udka ze skóry.
Krok 2
10 min
Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową i gotujemy z tego rosół, tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3
10 min
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż woda odparuje.
Krok 4
5 min
Paprykę i ogórki kroimy w paseczki i podsmażamy na osobnej patelni.
Krok 5
10 min
Gdy rosół się ugotuje, mięso wyciągamy, obieramy z kości, drobno kroimy i wrzucamy do rosołu. Dodajemy do tego paprykę z ogórkami i pieczarki.
Krok 6
23 min
Całość mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, całość mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Forszmak to zupa idealna jako przystawka przed daniem głównym. W zależności od regionu przybiera różne formy, smaki i aromaty. Forszmak z kurczaka to rodzaj rosołu gotowanego na udku z dodatkiem pieczarek, czerwonej papryki i ogórków konserwowych. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym, ziołami i kostką Rosołem drobiowym WINIARY.
Komentarze 0