Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Forszmak z kurczaka

0
68 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Udo kurczaka
1 
Papryka czerwona
5 
Ogórki konserwowe
300 g
Pieczarki
4 łyżek
Koncentrat pomidorowy
2 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
0.5 
Por (biała część)
1 trochę
Majeranek
2 kulek
Ziele angielskie całe
1 dag
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.48 g
Węglowodany
12.3 g
Białko
9.16 g
Wartość energetyczna
155.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

68 min
Krok 1
10 min
Udka gotujemy z marchewką, porem i pietruszką pokrojonymi w plasterki. Ja obieram wcześniej udka ze skóry.
Krok 2
10 min
Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową i gotujemy z tego rosół, tak długo, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3
10 min
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż woda odparuje.
Krok 4
5 min
Paprykę i ogórki kroimy w paseczki i podsmażamy na osobnej patelni.
Krok 5
10 min
Gdy rosół się ugotuje, mięso wyciągamy, obieramy z kości, drobno kroimy i wrzucamy do rosołu. Dodajemy do tego paprykę z ogórkami i pieczarki.
Krok 6
23 min
Całość mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, całość mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Forszmak z kurczaka

Krok 1 z 6

Udka gotujemy z marchewką, porem i pietruszką pokrojonymi w plasterki. Ja obieram wcześniej udka ze skóry.

Forszmak z kurczaka

Krok 2 z 6

Dodajemy ziele angielskie, kostkę rosołową i gotujemy z tego rosół, tak długo, aż mięso będzie miękkie.

Forszmak z kurczaka

Krok 3 z 6

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż woda odparuje.

Forszmak z kurczaka

Krok 4 z 6

Paprykę i ogórki kroimy w paseczki i podsmażamy na osobnej patelni.

Forszmak z kurczaka

Krok 5 z 6

Gdy rosół się ugotuje, mięso wyciągamy, obieramy z kości, drobno kroimy i wrzucamy do rosołu. Dodajemy do tego paprykę z ogórkami i pieczarki.

Forszmak z kurczaka

Krok 6 z 6

Całość mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, całość mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Forszmak to zupa idealna jako przystawka przed daniem głównym. W zależności od regionu przybiera różne formy, smaki i aromaty. Forszmak z kurczaka to rodzaj rosołu gotowanego na udku z dodatkiem pieczarek, czerwonej papryki i ogórków konserwowych. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym, ziołami i kostką Rosołem drobiowym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika