Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Forszmak królewski
Forszmak królewski
Forszmak królewski

Forszmak królewski

(0)
15 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Szynka z dzika
5  g
Sól zmiękczająca mięso
2  łyżeczek
Pieprz ziołowy
300  g
Ogórki kiszone
3 
Cebula
20  dag
Kiełbasa z dzika
15  dag
Kiełbasa jałowcowa
20  dag
Boczek wędzony
2  łyżeczek
Mąka pszenna
15  dag
Śmietana
20  dag
Kości z dzika
1  kostka
Bulion na żeberkach WINIARY
4  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Tłuszcz
1  łyżeczka
Jałowiec
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
44.31 g
Węglowodany
18.97 g
Tłuszcze
22.81 g
Wartość energetyczna
462.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Forszmak królewski to danie dla tych, którzy gustują w daniach z dziczyzny. Przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu – mięso z dzika musi skruszeć w soli przez całą noc – ale pyszny smak potrawy wynagrodzi długie czekanie. Forszmak królewski podawaj z ulubionym rodzajem pieczywa.

Przygotowanie

930 min
  • Krok 1

    5 min
    Szynkę z dzika kroję w małe paski lub kosteczkę.
  • Krok 2

    540 min
    Posypuję solą zmiękczającą mięso oraz pieprzem ziołowym. Odstawiam na noc, aby mięso skruszało.
  • Krok 3

    300 min
    Następnego dnia do garnka wkładam kości z dzika (kości pochodziły z pieczonej łopatki dzika). Zalewam wodą, wsypuję jałowiec, dodaję kostkę WINIARY oraz sól. Stawiam na mały ogień i podgrzewam przez kilka godzin nie doprowadzając do wrzenia (jeśli nie mamy kości możemy użyć zwykłego wywaru warzywnego) .
  • Krok 4

    10 min
    Na tłuszczu wytopionym ze skóry kaczki (możemy również użyć smalcu) smażę dziczyznę. Po 7 minutach smażenia, gdy mięso zbrązowieje i będzie miękkie dodaję je do przygotowanego bulionu (wcześniej pozbywamy się kości). Całość mieszam.
  • Krok 5

    10 min
    Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam pokrojone w piórka cebule. Gdy się zarumienią dodaję do zupy, a na patelnię wędruje pokrojony w paski boczek wieprzowy. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek lekko zarumieni również wędruje z patelni do garnka.
  • Krok 6

    10 min
    Kiełbasę z dzika oraz jałowcową przekrajam po połowie i kroję w paski podobnej wielkości co boczek.
  • Krok 7

    5 min
    Chwilę przesmażam i dodaję do reszty składników w garnku.
  • Krok 8

    10 min
    Ogórki kiszone obieram ze skórki. Kroję w paski i dorzucam do garnka. Forszmak powinien być lekko kwaskowaty, ale smak ogórków nie powinien przełamać smaku mięsa. Także ilość dodanych ogórków zależy tak naprawdę od ich kwaskowatości.
  • Krok 9

    10 min
    Do zupy dodaję również koncentrat pomidorowy. Śmietanę mieszam z mąkę i hartuję lekko ostudzonym wywarem. Wlewam do garnka i dokładnie mieszam.
  • Krok 10

    30 min
    Chwilę podgrzewam i zupa jest gotowa. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.
Forszmak królewski

Krok 1 z 10

Szynkę z dzika kroję w małe paski lub kosteczkę.

Forszmak królewski

Krok 2 z 10

Posypuję solą zmiękczającą mięso oraz pieprzem ziołowym. Odstawiam na noc, aby mięso skruszało.

Forszmak królewski

Krok 3 z 10

Następnego dnia do garnka wkładam kości z dzika (kości pochodziły z pieczonej łopatki dzika). Zalewam wodą, wsypuję jałowiec, dodaję kostkę WINIARY oraz sól. Stawiam na mały ogień i podgrzewam przez kilka godzin nie doprowadzając do wrzenia (jeśli nie mamy kości możemy użyć zwykłego wywaru warzywnego) .

Forszmak królewski

Krok 4 z 10

Na tłuszczu wytopionym ze skóry kaczki (możemy również użyć smalcu) smażę dziczyznę. Po 7 minutach smażenia, gdy mięso zbrązowieje i będzie miękkie dodaję je do przygotowanego bulionu (wcześniej pozbywamy się kości). Całość mieszam.

Forszmak królewski

Krok 5 z 10

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam pokrojone w piórka cebule. Gdy się zarumienią dodaję do zupy, a na patelnię wędruje pokrojony w paski boczek wieprzowy. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek lekko zarumieni również wędruje z patelni do garnka.

Forszmak królewski

Krok 6 z 10

Kiełbasę z dzika oraz jałowcową przekrajam po połowie i kroję w paski podobnej wielkości co boczek.

Forszmak królewski

Krok 7 z 10

Chwilę przesmażam i dodaję do reszty składników w garnku.

Forszmak królewski

Krok 8 z 10

Ogórki kiszone obieram ze skórki. Kroję w paski i dorzucam do garnka. Forszmak powinien być lekko kwaskowaty, ale smak ogórków nie powinien przełamać smaku mięsa. Także ilość dodanych ogórków zależy tak naprawdę od ich kwaskowatości.

Forszmak królewski

Krok 9 z 10

Do zupy dodaję również koncentrat pomidorowy. Śmietanę mieszam z mąkę i hartuję lekko ostudzonym wywarem. Wlewam do garnka i dokładnie mieszam.

Forszmak królewski

Krok 10 z 10

Chwilę podgrzewam i zupa jest gotowa. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    2 godz 4 min Łatwy
  • Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

    Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Ciecierzyca w zielonym sosie

    Ciecierzyca w zielonym sosie

    12 godz 38 min Łatwy
  • Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

    1 godz 38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu