Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Forszmak królewski

0
995 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 porcji
Mięso z jelenia
1 trochę
Sól zmiękczająca mięso
2 łyżeczek
Pieprz czarny
30 porcji
Ogórek kiszony
3 
Cebula
20 porcji
Mięso z jelenia
15 porcji
Kiełbasa wędzona
20 porcji
Boczek
2 łyżeczek
Mąka pszenna pełnoziarnista
15 porcji
Kwaśna śmietana
20 porcji
Kości z dzika
4 łyżeczek
Pomidory z puszki krojone
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Owoce jałowca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

995 min
Krok 1
5 min
Szynkę z dzika kroję w małe paski lub kosteczkę.
Krok 2
5 min
Posypuję solą zmiękczającą mięso oraz pieprzem ziołowym. Odstawiam na noc, aby mięso skruszało.
Krok 3
1 min
Następnego dnia do garnka wkładam kości z dzika (kości pochodziły z pieczonej łopatki dzika). Zalewam wodą, wsypuję jałowiec oraz sól. Stawiam na mały ogień i podgrzewam przez kilka godzin nie doprowadzając do wrzenia (jeśli nie mamy kości możemy użyć zwykłego wywaru warzywnego) .
Krok 4
5 min
Na tłuszczu wytopionym ze skóry kaczki (możemy również użyć smalcu) smażę dziczyznę. Po 7 minutach smażenia, gdy mięso zbrązowieje i będzie miękkie dodaję je do przygotowanego bulionu (wcześniej pozbywamy się kości). Całość mieszam.
Krok 5
1 min
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam pokrojone w piórka cebule. Gdy się zarumienią dodaję do zupy, a na patelnię wędruje pokrojony w paski boczek wieprzowy. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek lekko zarumieni również wędruje z patelni do garnka.
Krok 6
10 min
Kiełbasę z dzika oraz jałowcową przekrajam po połowie i kroję w paski podobnej wielkości co boczek.
Krok 7
5 min
Chwilę przesmażam i dodaję do reszty składników w garnku.
Krok 8
10 min
Ogórki kiszone obieram ze skórki. Kroję w paski i dorzucam do garnka. Forszmak powinien być lekko kwaskowaty, ale smak ogórków nie powinien przełamać smaku mięsa. Także ilość dodanych ogórków zależy tak naprawdę od ich kwaskowatości.
Krok 9
5 min
Do zupy dodaję również koncentrat pomidorowy. Śmietanę mieszam z mąkę i hartuję lekko ostudzonym wywarem. Wlewam do garnka i dokładnie mieszam.
Krok 10
1 min
Chwilę podgrzewam i zupa jest gotowa. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.
Forszmak królewski

Krok 1 z 10

Szynkę z dzika kroję w małe paski lub kosteczkę.

Forszmak królewski

Krok 2 z 10

Posypuję solą zmiękczającą mięso oraz pieprzem ziołowym. Odstawiam na noc, aby mięso skruszało.

Forszmak królewski

Krok 3 z 10

Następnego dnia do garnka wkładam kości z dzika (kości pochodziły z pieczonej łopatki dzika). Zalewam wodą, wsypuję jałowiec oraz sól. Stawiam na mały ogień i podgrzewam przez kilka godzin nie doprowadzając do wrzenia (jeśli nie mamy kości możemy użyć zwykłego wywaru warzywnego) .

Forszmak królewski

Krok 4 z 10

Na tłuszczu wytopionym ze skóry kaczki (możemy również użyć smalcu) smażę dziczyznę. Po 7 minutach smażenia, gdy mięso zbrązowieje i będzie miękkie dodaję je do przygotowanego bulionu (wcześniej pozbywamy się kości). Całość mieszam.

Forszmak królewski

Krok 5 z 10

Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam pokrojone w piórka cebule. Gdy się zarumienią dodaję do zupy, a na patelnię wędruje pokrojony w paski boczek wieprzowy. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek lekko zarumieni również wędruje z patelni do garnka.

Forszmak królewski

Krok 6 z 10

Kiełbasę z dzika oraz jałowcową przekrajam po połowie i kroję w paski podobnej wielkości co boczek.

Forszmak królewski

Krok 7 z 10

Chwilę przesmażam i dodaję do reszty składników w garnku.

Forszmak królewski

Krok 8 z 10

Ogórki kiszone obieram ze skórki. Kroję w paski i dorzucam do garnka. Forszmak powinien być lekko kwaskowaty, ale smak ogórków nie powinien przełamać smaku mięsa. Także ilość dodanych ogórków zależy tak naprawdę od ich kwaskowatości.

Forszmak królewski

Krok 9 z 10

Do zupy dodaję również koncentrat pomidorowy. Śmietanę mieszam z mąkę i hartuję lekko ostudzonym wywarem. Wlewam do garnka i dokładnie mieszam.

Forszmak królewski

Krok 10 z 10

Chwilę podgrzewam i zupa jest gotowa. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.

Forszmak królewski to danie dla tych, którzy gustują w daniach z dziczyzny. Przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu – mięso z dzika musi skruszeć w soli przez całą noc – ale pyszny smak potrawy wynagrodzi długie czekanie. Forszmak królewski podawaj z ulubionym rodzajem pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika