Forszmak królewski
930min
Łatwy
60 dag
Szynka z dzika
5 g
Sól zmiękczająca mięso
2 łyżeczek
Pieprz ziołowy
30 dag
Ogórek kiszony
3
Cebula
20 dag
Kiełbasa z dzika
15 dag
Kiełbasa jałowcowa
20 dag
Boczek wędzony
2 łyżeczek
Mąka pszenna
15 dag
Śmietana 18%
20 dag
Kości z dzika
4 łyżek
4 łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Tłuszcz
1 łyżeczka
Jałowiec
.
Wartości odżywcze
Białko
54.44 g
Tłuszcze
80.27 g
Wartość energetyczna
1011.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
930 min
Krok 1
5 min
Szynkę z dzika kroję w małe paski lub kosteczkę.
Krok 2
540 min
Posypuję solą zmiękczającą mięso oraz pieprzem ziołowym. Odstawiam na noc, aby mięso skruszało.
Krok 3
300 min
Następnego dnia do garnka wkładam kości z dzika (kości pochodziły z pieczonej łopatki dzika). Zalewam wodą, wsypuję jałowiec oraz sól. Stawiam na mały ogień i podgrzewam przez kilka godzin nie doprowadzając do wrzenia (jeśli nie mamy kości możemy użyć zwykłego wywaru warzywnego) .
Krok 4
10 min
Na tłuszczu wytopionym ze skóry kaczki (możemy również użyć smalcu) smażę dziczyznę. Po 7 minutach smażenia, gdy mięso zbrązowieje i będzie miękkie dodaję je do przygotowanego bulionu (wcześniej pozbywamy się kości). Całość mieszam.
Krok 5
10 min
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam pokrojone w piórka cebule. Gdy się zarumienią dodaję do zupy, a na patelnię wędruje pokrojony w paski boczek wieprzowy. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek lekko zarumieni również wędruje z patelni do garnka.
Krok 6
10 min
Kiełbasę z dzika oraz jałowcową przekrajam po połowie i kroję w paski podobnej wielkości co boczek.
Krok 7
5 min
Chwilę przesmażam i dodaję do reszty składników w garnku.
Krok 8
10 min
Ogórki kiszone obieram ze skórki. Kroję w paski i dorzucam do garnka. Forszmak powinien być lekko kwaskowaty, ale smak ogórków nie powinien przełamać smaku mięsa. Także ilość dodanych ogórków zależy tak naprawdę od ich kwaskowatości.
Krok 9
10 min
Do zupy dodaję również koncentrat pomidorowy. Śmietanę mieszam z mąkę i hartuję lekko ostudzonym wywarem. Wlewam do garnka i dokładnie mieszam.
Krok 10
30 min
Chwilę podgrzewam i zupa jest gotowa. Podaję z białym pieczywem. Smacznego.
Forszmak królewski to danie dla tych, którzy gustują w daniach z dziczyzny. Przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu – mięso z dzika musi skruszeć w soli przez całą noc – ale pyszny smak potrawy wynagrodzi długie czekanie. Forszmak królewski podawaj z ulubionym rodzajem pieczywa.
Komentarze 0