Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodkie, dorodne, kolorowe papryki aż się proszą, by nadziać je czymś smacznym i wrzucić do piekarnika. My proponujemy do nich farsz z mielonego mięsa, cebuli i ryżu z siekaną natką pietruszki. Będzie bardzo aromatycznie, smacznie i bez wysiłku, czyli tak jak lubisz. Tak przygotowana faszerowana papryka w sosie pomidorowym to super pomysł na obiad dla całej rodziny – świetnie sprawdzi się na co dzień, a także na rodzinne uroczystości, święta lub spotkania ze znajomymi.
Chcesz przygotować paprykę faszerowaną mięsem mielonym w sosie pomidorowym według naszego przepisu? Sprawdź, jak to zrobić. Nie jest to skomplikowane, dlatego z tym daniem poradzą sobie wszyscy miłośnicy gotowania. Wystarczy, że przygotujesz nadzienie z ugotowanego ryżu, cebuli, mięsa mielonego i WINIARY Pomysł na... Spaghetti Napoli, a następnie zapieczesz je w różnokolorowych paprykach. Do tego kołderka z chrupiącego, ciągnącego się sera żółtego i gotowe! Mniam!!
Paprykę faszerowaną i duszoną w sosie pomidorowym podajemy na gorący obiad z miską zielonej sałaty ze śmietaną lub domowym winegretem. Możesz także spróbować przepis na faszerowaną paprykę kaszą perłową.
Ryż ugotuj we wrzątku bez soli. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
Natkę pietruszki posiekaj. Cebulę pokrój w drobna kostkę.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i wrzuć na nią cebulę. Kiedy zmięknie dodaj mięso mielone i smaż całość, aż mięso się zarumieni.
Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj razem ok. 3 min. Po tym czasie zestaw z kuchenki i dodaj ryż oraz posiekaną natkę pietruszki.
Aby przygotować paprykę odkrój od każdej górną część z ogonkiem, tworząc „czapeczkę”. Środek papryki wydrąż dokładnie, pozbywając się gniazd nasiennych.
Każdą paprykę nafaszeruj mięsem mielonym z ryżem. Wierzch posyp pozostałym serem, a następnie papryki przykryj odciętymi wcześniej częściami.
Tak przygotowane umieść w naczyniu do zapiekania, a następnie skrop oliwą i dopraw odrobiną soli. Papryki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 - 40 min.
Podawaj posypane natką pietruszki.