Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

0
92 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

70 g
Ryż biały
4 
Papryka czerwona
1 
Cebula
0.5 pęczek
Natka pietruszki
300 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 
Jajko
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
305.81 kcal
Tłuszcze
13.05 g
Węglowodany
24.97 g
Białko
18.35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 175°C ( 145°C termoobieg).
Krok 2
20 min
Zagotuj 150 ml wody z solą. Dodaj ryż i na około 20 minut zostaw do napęcznienia.
Krok 3
10 min
Umyj papryki, odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne i białe części. Obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki. Umyj pietruszkę, listki oderwij od łodyżek i drobno posiekaj.
Krok 4
5 min
Mięso mielone wymieszaj z ryżem, pietruszką, jajkiem i cebulą. Napełnij papryki farszem.
Krok 5
5 min
Wlej do garnka 400 ml wody i wsyp POMYSŁ NA... Mieszając doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj dalej przez 1 minutę. Od czasu do czasu zamieszaj.
Krok 6
50 min
Sos wylej do formy do zapiekanek i wyłóż na to faszerowane papryki. Zapiekaj w piekarniku przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia nakryj folią aluminiową.
Krok 7
1 min
Podawaj z pieczywem lub makaronem.
Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 175°C ( 145°C termoobieg).

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 2 z 7

Zagotuj 150 ml wody z solą. Dodaj ryż i na około 20 minut zostaw do napęcznienia.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 3 z 7

Umyj papryki, odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne i białe części. Obierz cebulę i pokrój ją w małe kostki. Umyj pietruszkę, listki oderwij od łodyżek i drobno posiekaj.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 4 z 7

Mięso mielone wymieszaj z ryżem, pietruszką, jajkiem i cebulą. Napełnij papryki farszem.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 5 z 7

Wlej do garnka 400 ml wody i wsyp POMYSŁ NA... Mieszając doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj dalej przez 1 minutę. Od czasu do czasu zamieszaj.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 6 z 7

Sos wylej do formy do zapiekanek i wyłóż na to faszerowane papryki. Zapiekaj w piekarniku przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia nakryj folią aluminiową.

Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

Krok 7 z 7

Podawaj z pieczywem lub makaronem.

Słodkie, dorodne, kolorowe papryki aż się proszą, by nadziać je czymś smacznym i wrzucić do piekarnika. My proponujemy do nich farsz z mielonego mięsa, cebuli i ryżu z siekaną natką pietruszki. (Kto lubi, może podsmażyć krótko mięso z cebulą przed dodaniem do farszu). Wypełnione nadzieniem papryki zapiekamy w pysznym pomidorowym sosie WINIARY POMYSŁ NA... spaghettti napoli. Podajemy na gorący obiad z miską zielonej sałaty ze śmietaną lub winegretem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika