Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

(0)
2 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Brzoskwinie
1  kg
Gruszki (najlepiej odmiana klapsa)
250  g
Cukier
1 
Cytryna
1  łyżeczka
Cynamon
150  mg
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.12 g
Węglowodany
42.1 g
Tłuszcze
0.34 g
Wartość energetyczna
162.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Brzoskwinie i gruszki, czyli dużo słodyczy. Dżem po przesmażeniu nabiera pięknego złotego koloru! W tym połączeniu w słoiku zamykamy po trochu polskich i egzotycznych smaków, choć – przy sprzyjającym, słonecznym lecie – i brzoskwinie w naszym klimacie można wyhodować. Zarówno gruszki, jak i brzoskwinie to wyjątkowo słodkie owoce, dlatego w tej wersji ilość cukru można ograniczyć do minimum.

Przygotowanie

141 min
  • Krok 1

    6 min
    Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    30 min
    Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
  • Krok 3

    5 min
    Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
  • Krok 4

    5 min
    Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
  • Krok 5

    90 min
    Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
  • Krok 6

    5 min
    Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.
Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 1 z 6

Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 2 z 6

Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 3 z 6

Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 4 z 6

Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 5 z 6

Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 6 z 6

Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

    2 godz 41 min
  • Kompot z truskawek z twistem

    21 min Łatwy
  • Barszcz czerwony czysty do krokietów

    1 godz 20 min Łatwy
  • Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

    3 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu