Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

0
2 godz 21 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Brzoskwinie
1  kg
Gruszki (najlepiej odmiana klapsa)
250  g
Cukier
1 
Cytryna
1  łyżeczka
Cynamon
150  mg
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.12 g
Węglowodany
42.1 g
Tłuszcze
0.34 g
Wartość energetyczna
162.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

141 min
Krok 1
6 min
Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
30 min
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
Krok 3
5 min
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
Krok 4
5 min
Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
Krok 5
90 min
Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
Krok 6
5 min
Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.
Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 1 z 6

Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 2 z 6

Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 3 z 6

Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 4 z 6

Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 5 z 6

Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Krok 6 z 6

Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.

Brzoskwinie i gruszki, czyli dużo słodyczy. Dżem po przesmażeniu nabiera pięknego złotego koloru! W tym połączeniu w słoiku zamykamy po trochu polskich i egzotycznych smaków, choć – przy sprzyjającym, słonecznym lecie – i brzoskwinie w naszym klimacie można wyhodować. Zarówno gruszki, jak i brzoskwinie to wyjątkowo słodkie owoce, dlatego w tej wersji ilość cukru można ograniczyć do minimum.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika