Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy
2 godz 21 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.12 g
Węglowodany
42.1 g
Tłuszcze
0.34 g
Wartość energetyczna
162.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
141 min
Krok 1
6 min
Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
30 min
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
Krok 3
5 min
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
Krok 4
5 min
Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
Krok 5
90 min
Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
Krok 6
5 min
Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.
Brzoskwinie i gruszki, czyli dużo słodyczy. Dżem po przesmażeniu nabiera pięknego złotego koloru! W tym połączeniu w słoiku zamykamy po trochu polskich i egzotycznych smaków, choć – przy sprzyjającym, słonecznym lecie – i brzoskwinie w naszym klimacie można wyhodować. Zarówno gruszki, jak i brzoskwinie to wyjątkowo słodkie owoce, dlatego w tej wersji ilość cukru można ograniczyć do minimum.
Komentarze 0