Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Brzoskwinie i gruszki, czyli dużo słodyczy. Dżem po przesmażeniu nabiera pięknego złotego koloru! W tym połączeniu w słoiku zamykamy po trochu polskich i egzotycznych smaków, choć – przy sprzyjającym, słonecznym lecie – i brzoskwinie w naszym klimacie można wyhodować. Zarówno gruszki, jak i brzoskwinie to wyjątkowo słodkie owoce, dlatego w tej wersji ilość cukru można ograniczyć do minimum.
Przygotowanie
141 min
Krok 1
6 min
Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
30 min
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
Krok 3
5 min
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
Krok 4
5 min
Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
Krok 5
90 min
Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
Krok 6
5 min
Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.
Krok 1
z
6
Brzoskwinie i gruszki umyć (ew. obrać ze skórki), usunąć pestki lub gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
6
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać wodą, gotować na małym ogniu – tak, aby woda powoli odparowywała.
Krok 3
z
6
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, sok wycisnąć.
Krok 4
z
6
Skórkę, sok z cytryny oraz cynamon dodać do owoców.
Krok 5
z
6
Całość smażyć przez ok. 1,5 godziny – do zgęstnienia.
Krok 6
z
6
Gotowy dżem zamknąć w słoikach, zawekować.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0