Dynia w occie
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.05 g
Węglowodany
25.53 g
Tłuszcze
0.3 g
Wartość energetyczna
105.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Ułożyć w słoikach.
Krok 2
10 min
Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować.
Krok 3
5 min
Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić.
Krok 4
10 min
Pasteryzować na mokro ok. 10 minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Warto zamarynować ją, tak by móc cieszyć się jej smakiem przez okrągły rok, na przykład w formie dyni w occie. Dynia marynowana na słodko w goździkowej zalewie octowej sprawdzi się idealnie jako składnik koreczków czy dodatek do półmiska z wędlinami. Pycha!
Komentarze 0