Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dynia w occie

Dynia w occie

(1)
40min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest AlexM

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Dynia
1  szklanka
Ocet
5  szklanek
Woda
10  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
8 
Goździki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.05 g
Węglowodany
25.53 g
Tłuszcze
0.3 g
Wartość energetyczna
105.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dynia to warzywo, które rewelacyjnie sprawdza się w formie przetworów – jest łatwa w przyrządzeniu i pozwala na tworzenie wielu unikalnych kompozycji smakowych. Przygotowana wcześniej dynia w occie odwdzięczy się świeżym i nieco korzennym smakiem zwłaszcza zimą. Doda wtedy lekkości i charakteru wielu cięższym potrawom, chociaż może być także stosowana jako samodzielna przystawka. Jej uniwersalne zastosowania ogranicza tylko nasza wyobraźnia! Gulasz, ostre meksykańskie danie, a może zupa? Dynia marynowana w occie na słodko może się także sprawdzić w deserach – w ciastach, naleśnikach, na gofrach i nie tylko.

Przepis na dynie w occie – wiele wariantów

Jeśli od dłuższego czasu chodzi nam po głowie dynia w occie, przepis podany poniżej będzie świetną bazą do tworzenia swoich własnych kompozycji. Goździk jest klasycznym dodatkiem, którego po prostu nie może zabraknąć i dlatego warto na początek poprzestać tylko na tej intensywnej przecież przyprawie. Chociaż w przypadku takich przetworów jak dynia w occie, przepisy mogą znacznie różnić się przyprawami, nieraz podając długą ich listę, lepiej zastosować niewielką ich ilość i ewentualnie poszerzać repertuar przy kolejnych próbach. Dynia jako łagodne w smaku warzywo świetnie sprawdzi się przy równoważeniu pikantnych smaków obecnych na przykład w kuchni meksykańskiej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dynię przyprawić też nieco mocniej, jeśli ma być spożywana osobno.

Jak zrobić dynię w occie?

Nasz klasyczny przepis na dynię w occie sprawi, że już po kilkunastu dniach będzie można cieszyć się tym pysznym warzywem, warto zatem uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Najbardziej pracochłonnym etapem będzie obieranie dyni i pozbycie się nasion oraz włókien wewnętrznych. Pokrojoną w kostkę o boku 1 cm dynię wrzucamy do wyparzonych słoików. Warto rozważyć przyrządzenie od razu większej ilości ze względu na to, że w okresie zimowym ten rodzaj przetworu może cieszyć się ogromną popularnością. Łączymy cukier, sól, ocet i goździki w wodzie i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę umieszczamy w słoikach, póki jest ona gorąca. Czyste i wytarte na brzegach słoiki mocno zakręcamy. Teraz najważniejszy punkt, czyli pasteryzacja na mokro przez 10 minut. Wygotowane słoiki ustawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. Wtedy można je umieścić w miejscu przechowywania, a zatem w piwnicy lub przydomowej spiżarni. Nie pozostaje nic innego niż odczekać około dwóch tygodni, aby smaki zdążyły się ze sobą przegryźć i już można cieszyć się tym uniwersalnym przetworem. Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Ułożyć w słoikach.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować.
  • Krok 3

    5 min
    Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić.
  • Krok 4

    10 min
    Pasteryzować na mokro ok. 10 minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.
Dynia w occie

Krok 1 z 4

Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Ułożyć w słoikach.

Dynia w occie

Krok 2 z 4

Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować.

Dynia w occie

Krok 3 z 4

Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić.

Dynia w occie

Krok 4 z 4

Pasteryzować na mokro ok. 10 minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dynia marynowana

    Dynia marynowana

    37 min Łatwy
  • Marynowane rydze - jak zrobić?

    Marynowane rydze - jak zrobić?

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kurki marynowane

    Kurki marynowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Pomidory w zalewie

    Pomidory w zalewie

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu