Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dynia w occie

(1)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest AlexM
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Dynia
1  szklanka
Ocet
5  szklanek
Woda
10  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
8 
Goździki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.05 g
Węglowodany
25.53 g
Tłuszcze
0.3 g
Wartość energetyczna
105.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Ułożyć w słoikach.
Krok 2
10 min
Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować.
Krok 3
5 min
Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić.
Krok 4
10 min
Pasteryzować na mokro ok. 10 minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.
Dynia w occie

Krok 1 z 4

Dynię obrać ze skóry, pozbawić nasion i włókien ze środka, pokroić w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Ułożyć w słoikach.

Dynia w occie

Krok 2 z 4

Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier, ocet, sól, goździki. Zagotować.

Dynia w occie

Krok 3 z 4

Gorącą zalewą zalać dynię w słoikach. Wytrzeć brzegi słoików, zakręcić.

Dynia w occie

Krok 4 z 4

Pasteryzować na mokro ok. 10 minut. Wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem. Jak wystygną wynieść do piwnicy.

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Warto zamarynować ją, tak by móc cieszyć się jej smakiem przez okrągły rok, na przykład w formie dyni w occie. Dynia marynowana na słodko w goździkowej zalewie octowej sprawdzi się idealnie jako składnik koreczków czy dodatek do półmiska z wędlinami. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00
Average: 4 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 11/10/2020 - 14:11 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha