Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz z wołowiną i dynią

0
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mysza75

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
30  dag
Wołowina
1 
Cebula
50  dag
Dynia hokkaido
2 
Papryka czerwona
4 
Ogórki konserwowe
3  łyżek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Sól
1  g
Czubryca
trochę
Słodka papryka
2  płaskich łyżek
Mąka pszenna
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Pietruszka
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pieprz czerwony
trochę
Wędzona papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.14 g
Węglowodany
22.42 g
Tłuszcze
5.01 g
Wartość energetyczna
203.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące.
Krok 2
35 min
Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso i dalej smażę około trzy minuty. Dodaję koncentrat i przesmażam. Wlewam 300 ml wody, dodaję przyprawę do zup i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiam solą, pieprzem, paprykami wędzoną i słodką.
Krok 3
30 min
Paprykę i dynię kroję w kostkę. Dyni nie obieram ze skóry bo jest miękka po ugotowaniu. Pozbawiam dynię pestek. Paprykę dodaje do mięsa i dalej duszę, po 15 minutach dodaje dynię, wlewam jeszcze 200 ml wody i duszę kolejne 15 minut aż dynia będzie miękka. Na końcu dodaje pokrojone ogórki, doprawiam według uznania czubricą, podaję z natką.
Gulasz z wołowiną i dynią

Krok 1 z 3

Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące.

Gulasz z wołowiną i dynią

Krok 2 z 3

Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso i dalej smażę około trzy minuty. Dodaję koncentrat i przesmażam. Wlewam 300 ml wody, dodaję przyprawę do zup i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiam solą, pieprzem, paprykami wędzoną i słodką.

Gulasz z wołowiną i dynią

Krok 3 z 3

Paprykę i dynię kroję w kostkę. Dyni nie obieram ze skóry bo jest miękka po ugotowaniu. Pozbawiam dynię pestek. Paprykę dodaje do mięsa i dalej duszę, po 15 minutach dodaje dynię, wlewam jeszcze 200 ml wody i duszę kolejne 15 minut aż dynia będzie miękka. Na końcu dodaje pokrojone ogórki, doprawiam według uznania czubricą, podaję z natką.

Rozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.1g / 37%
Węglowodany
22.4g / 42%
Tłuszcze
5g / 20%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika