Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Deser budyniowy z solonym karmelem i KitKatem to przekąska idealna na Sylwestra. Bursztynowo-złocisty karmel, waniliowo-czekoladowa masa i dodatek batoników KitKat tworzą rozpływającą się w ustach mieszankę smaków, której trudno się oprzeć. Deser budyniowy z karmelem twórz warstwami – pokruszonych batoników, karmelu oraz dwóch smaków budyniu - z waniliowym na wierzchu. Każdy deser budyniowy ze słonym karmelem i KitKatem ozdób dodatkowo jednym całym batonikiem. Czy deser może być jeszcze bardziej rozkosznie słodki?
Przygotowanie
63 min
Krok 1
10 min
Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Stygnący budyń przemieszaj co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.
Krok 2
3 min
W międzyczasie podziel batonik na paluszki i odłóż tyle kawałków ile porcji planujesz zrobić. Resztę pokrój na drobne kawałki.
Krok 3
5 min
Przygotuj karmel: do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
5 min
Zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, aż cukier będzie złocistobrązowy. Nie musisz mieszać – wystarczy od czasu do czasu poruszać garnkiem.
Krok 5
5 min
Kiedy cukier będzie bursztynowo-złocisty, dodaj masło, sól i śmietankę cały czas energicznie mieszając. Po chwili karmel będzie gotowy.
Krok 6
5 min
Na dno pucharków wsyp część pokrojonych batoników, polej karmelem i nałóż warstwę budyniu czekoladowego. Następnie kolejna warstwa pokrojonych batoników, karmel oraz budyń waniliowy.
Krok 7
30 min
Każdy pucharek udekoruj paluszkiem batonika oraz polej karmelem. Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby deser lekko się schłodził.
Krok 1
z
7
Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Stygnący budyń przemieszaj co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.
Krok 2
z
7
W międzyczasie podziel batonik na paluszki i odłóż tyle kawałków ile porcji planujesz zrobić. Resztę pokrój na drobne kawałki.
Krok 3
z
7
Przygotuj karmel: do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
z
7
Zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, aż cukier będzie złocistobrązowy. Nie musisz mieszać – wystarczy od czasu do czasu poruszać garnkiem.
Krok 5
z
7
Kiedy cukier będzie bursztynowo-złocisty, dodaj masło, sól i śmietankę cały czas energicznie mieszając. Po chwili karmel będzie gotowy.
Krok 6
z
7
Na dno pucharków wsyp część pokrojonych batoników, polej karmelem i nałóż warstwę budyniu czekoladowego. Następnie kolejna warstwa pokrojonych batoników, karmel oraz budyń waniliowy.
Krok 7
z
7
Każdy pucharek udekoruj paluszkiem batonika oraz polej karmelem. Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby deser lekko się schłodził.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0