MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Chrupiące udka z kurczaka
73 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
46 27.9g / 46%
35 47.3g / 35%
19 27.1g / 19%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Chrupiące udka z kurczaka

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Autorem przepisu jest MAMA54

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  kg
Ziemniaki
2  g
Papryka chili mielona
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
12  g
Miód
2  łyżek
Olej rzepakowy
2  ząbków
3 
Udo kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.39 g
Wartość energetyczna
540.66 kcal
Tłuszcze
27.98 g
Białko
27.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczone udka z kurczaka, wsadzone do piekarnika razem z ziemniakami. Ugotowane wcześniej ziemniaki wrzućmy do brytfanny z przypieczonym już kurczakiem i pieczmy do miękkości. Efekt będzie zachwycający!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.
  • Krok 2

    60 min
    Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
  • Krok 3

    3 min
    Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).
Chrupiące udka z kurczaka

Krok 1 z 3

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 2 z 3

Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Chrupiące udka z kurczaka

Krok 3 z 3

Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite