Bułeczki z pomidorem i mozzarellą
118min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
63.17 g
Węglowodany
46.13 g
Tłuszcze
62.71 g
Wartość energetyczna
990.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
118 min
Krok 1
15 min
Jogurt lekko podgrzać, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, oliwę i wymieszać. Następnie dodać sól i przesianą mąkę, wyrobić elastyczne ciasto.
Krok 2
45 min
Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
Krok 3
15 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinać krążki.
Krok 4
15 min
Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 5
1 min
Na każdy krążek ciasta położyć plasterek pomidora.
Krok 6
2 min
Na plasterki pomidorów ułożyć po pół kulki sera mozzarella.
Krok 7
5 min
Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 8
20 min
Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.
Przekąska idealna na przykład na przyjęcia. Bułeczka z pomidorem i mozzarellą to coś, czym zaskoczysz gości i sprawisz, że na pewno wyjdą zadowoleni. Połączenie pomidora i mozzarelli to smak, który od dawna zachwyca wszystkich koneserów. W tym wydaniu wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej!
Komentarze 0