Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

(0)
1 godz 58 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
200  ml
Jogurt naturalny
2  dag
Drożdże
0.5  łyżeczka
Sól
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Cukier
1 
Jajko
4 
Pomidory
10 
Mozzarella
trochę
Zioła prowansalskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
63.17 g
Węglowodany
46.13 g
Tłuszcze
62.71 g
Wartość energetyczna
990.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

118 min
Krok 1
15 min
Jogurt lekko podgrzać, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, oliwę i wymieszać. Następnie dodać sól i przesianą mąkę, wyrobić elastyczne ciasto.
Krok 2
45 min
Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
Krok 3
15 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinać krążki.
Krok 4
15 min
Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 5
1 min
Na każdy krążek ciasta położyć plasterek pomidora.
Krok 6
2 min
Na plasterki pomidorów ułożyć po pół kulki sera mozzarella.
Krok 7
5 min
Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 8
20 min
Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.
Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 1 z 8

Jogurt lekko podgrzać, wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, oliwę i wymieszać. Następnie dodać sól i przesianą mąkę, wyrobić elastyczne ciasto.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 2 z 8

Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na 35-40 minut.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 3 z 8

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinać krążki.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 4 z 8

Ułożyć na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 5 z 8

Na każdy krążek ciasta położyć plasterek pomidora.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 6 z 8

Na plasterki pomidorów ułożyć po pół kulki sera mozzarella.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 7 z 8

Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika.

Bułeczki z pomidorem i mozzarellą

Krok 8 z 8

Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.

Przekąska idealna na przykład na przyjęcia. Bułeczka z pomidorem i mozzarellą to coś, czym zaskoczysz gości i sprawisz, że na pewno wyjdą zadowoleni. Połączenie pomidora i mozzarelli to smak, który od dawna zachwyca wszystkich koneserów. W tym wydaniu wygląda efektownie i smakuje jeszcze lepiej!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha