Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W sezonie letnim warto rozsmakowywać się w warzywach i owocach, które pojawiają się na krótko i to raz do roku. Dlatego też pyszny bób warto przygotować na 101 różnych sposobów, aby szybko się nie znudził. Bób z bułką tartą do obiadu to smakowita propozycja na pyszne danie. Pamiętaj, aby bób zaraz po ugotowaniu obficie przelać zimną wodą – wtedy nie straci swojego pięknego zielonego koloru!
Przygotowanie
26 min
Krok 1
10 min
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 2
5 min
Odcedzamy i studzimy.
Krok 3
5 min
Po wystudzeniu obieramy.
Krok 4
5 min
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Krok 5
1 min
Na to wrzucamy obrany bób. Przekładamy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
5
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 2
z
5
Odcedzamy i studzimy.
Krok 3
z
5
Po wystudzeniu obieramy.
Krok 4
z
5
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Krok 5
z
5
Na to wrzucamy obrany bób. Przekładamy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Ahmed
Nieobrany jest najlepszy, obieranie to zbrodnia, właśnie skorupka i mięciutkie wnętrze jest w tym najlepsze, należy odpowiednio długo ugotować
Winiary
Expert
Zgadzamy się i dziękujemy za tę wskazówkę – przyda się innym fanom gotowanego bobu 😊 Pozdrawiamy!
K
Karina
Na zdjęciu bob jest nieobrany
Winiary
Expert
Karina, racja na zdjęciu bób jest nieobrany, bo tak też można go jeść. W przepisie napisaliśmy, żeby go obrać, bo wtedy gotowanie trwa krócej. Ale to jeden z tych przepisów, który możesz dopasować do siebie – zależy czy wolisz bób obrany czy ze skórką. Pozdrawiamy!
Komentarze 3