Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bób z bułką tartą do obiadu

0
26 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Sól
3 płaskich łyżek
Bułka tarta
2 płaskich łyżek
Masło
1 pęczek
Koperek
1 kg
Bób (fava), dojrzałe nasiona, surowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
53.24 g
Węglowodany
120.6 g
Tłuszcze
11.52 g
Wartość energetyczna
776.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
10 min
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 minut.
Krok 2
5 min
Odcedzamy i studzimy.
Krok 3
5 min
Po wystudzeniu obieramy.
Krok 4
5 min
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Krok 5
1 min
Na to wrzucamy obrany bób. Przekładamy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Bób z bułką tartą do obiadu

Krok 1 z 5

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 minut.

Bób z bułką tartą do obiadu

Krok 2 z 5

Odcedzamy i studzimy.

Bób z bułką tartą do obiadu

Krok 3 z 5

Po wystudzeniu obieramy.

Bób z bułką tartą do obiadu

Krok 4 z 5

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.

Bób z bułką tartą do obiadu

Krok 5 z 5

Na to wrzucamy obrany bób. Przekładamy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

W sezonie letnim warto rozsmakowywać się w warzywach i owocach, które pojawiają się na krótko i to raz do roku. Dlatego też pyszny bób warto przygotować na 101 różnych sposobów, aby szybko się nie znudził. Bób z bułką tartą do obiadu to smakowita propozycja na pyszne danie. Pamiętaj, aby bób zaraz po ugotowaniu obficie przelać zimną wodą – wtedy nie straci swojego pięknego zielonego koloru!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika