Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polskie zupy mają wyjątkowy smak. Jedną z takich zup jest żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku. Warto przyrządzać go nie tylko od święta. Bazą mojej zupy jest Żurek WINIARY z razowej mąki żytniej, cebuli, czosnku i majeranku.
Żurek tradycyjnie podawany jest z dodatkiem jajek, kiełbasy lub ziemniaków. Tym razem żurek serwuję z puree chrzanowym. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem podaję z dodatkiem stopionego masła, śmietany i przypraw – soli, pieprzu oraz chrzanu. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję również podsmażony boczek.
Z podanej ilości składników uzyskacie 4 porcje żurku.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
20 min
Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
Krok 2
15 min
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw chrzanem (świeżo startym lub ze słoiczka), solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Krok 4
1 min
Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Krok 5
5 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
1 min
Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.
Krok 1
z
6
Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
Krok 2
z
6
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw chrzanem (świeżo startym lub ze słoiczka), solą i pieprzem.
Krok 3
z
6
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Krok 4
z
6
Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Krok 5
z
6
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
z
6
Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
Asior
Do ziemniakow nie dodano chrzanu, w przepisie, przez zapomnienie pewno. Nie wiem tez w jakiej postaci i ile należy go dodać. Przepis swietny, jutro realizacja
Winiary
Expert
Dziękujemy za czujność Już poprawiliśmy przepis. 😊
Komentarze 1