Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jak przygotować naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko to doskonały pomysł na podwieczorek, zwłaszcza jeżeli masz pod ręką sezonowe owoce (truskawki, maliny, czereśnie). Tradycyjne naleśniki na słodko przygotowujemy z serem i rodzynkami, podajemy je ze śmietaną – albo przygotowujemy cynamonowe naleśniki z jabłkami, do których możemy dodać aromatyczną skórkę pomarańczową i chrupiące orzechy. Naleśniki w wersji słodkiej są rewelacyjne z kakao (do ciasta na naleśniki dodajemy kakao lub czekoladę), a także polane czekoladową polewą. Wspaniałe wnętrze naleśników możemy wypełnić budyniem waniliowym, bitą śmietaną i winogronami… albo zaszaleć i przygotować amerykańskie pancakes z bananami i miodem.

Naleśniki na słodko – jak zrobić ciasto

Przepis na naleśniki na słodko należy rozpocząć od przygotowania ciasta naleśnikowego. W tym celu miesza się mleko, jajko i mąkę, ale konkretne receptury mogą zawierać także inne składniki ciasta, np. gazowaną wodę mineralną czy proszek do pieczenia. Dodatki te mają zapewnić naleśnikom większą puszystość. Gdy przygotowujemy naleśniki na słodko, możemy też dodać nieco słodkości do ciasta, np. cukier wanilinowy albo kakao. Warstwę gotowego ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.

Naleśniki na słodko – farsz i dodatki

Naleśniki na słodko mogą zawierać farsz, ale nie muszą. W tej roli świetnie spisze się biały ser z rodzynkami, jednak twarożek może stanowić uniwersalną bazę farszu z owocami, można go połączyć na przykład z bananami, truskawkami czy jagodami. W przypadku naleśników na słodko nie musimy jednak koniecznie wybierać nadzienia, ponieważ owoce i inne słodkie dodatki – miód, polewę czekoladową, nutellę, bitą śmietanę – możemy wyłożyć na wierzch naleśników.

Naleśniki na słodko najlepiej podawać jeszcze ciepłe. Jeśli smażysz większą porcję, możesz ją odgrzać na patelni lub w piekarniku, a dodatkowe sztuki trzymać w lodówce. Sprawdź różne przepisy i wybierz swoją ulubioną wersję.