Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Naleśniki z budyniem i winogronami

(0)
38min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
500  ml
Mleko
100  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Cukier
6 
Jajko
0.33  szklanka
Cukier
1.5  szklanek
Śmietana 12%
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Masło
250  g
Winogrona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.17 g
Węglowodany
89.03 g
Tłuszcze
31.47 g
Wartość energetyczna
721.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
5 min
Budyń (proszek) rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko zagotuj.
Krok 2
1 min
Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
Krok 3
5 min
Śmietanę ubij z cukrem i połącz z budyniem.
Krok 4
10 min
NALEŚNIKI: Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywna pianę. Do żółtek dodaj śmietankę, mąkę i białka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
10 min
Naleśniki smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Krok 6
3 min
Winogrona przekrój na połowę i usuń pestki.
Krok 7
3 min
Na naleśniki nakładaj porcję budyniu oraz winogrona, składaj w trójkąty.
Krok 8
1 min
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 1 z 8

Budyń (proszek) rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko zagotuj.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 2 z 8

Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 3 z 8

Śmietanę ubij z cukrem i połącz z budyniem.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 4 z 8

NALEŚNIKI: Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywna pianę. Do żółtek dodaj śmietankę, mąkę i białka. Dokładnie wymieszaj.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 5 z 8

Naleśniki smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 6 z 8

Winogrona przekrój na połowę i usuń pestki.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 7 z 8

Na naleśniki nakładaj porcję budyniu oraz winogrona, składaj w trójkąty.

Naleśniki z budyniem i winogronami

Krok 8 z 8

Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Naleśniki z budyniem i winogronami wręcz rozpływają się w ustach, a to dzięki puszystemu nadzieniu – masie budyniowej z dodatkiem śmietany. W naleśnikach z budyniem ukryta jest także niespodzianka w postaci soczystych połówek winogron. Tak przygotowane, aksamitne naleśniki z budyniem i winogronami podawaj w formie trójkątów, ale nie zapominaj, by usmażyć sporą liczbę naleśników, bo gwarantujemy, że bardzo szybko będą znikać z talerzy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha