Naleśniki z budyniem i winogronami
38min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
26.17 g
Węglowodany
89.03 g
Tłuszcze
31.47 g
Wartość energetyczna
721.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
5 min
Budyń (proszek) rozprowadź w 1/2 szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko zagotuj.
Krok 2
1 min
Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
Krok 3
5 min
Śmietanę ubij z cukrem i połącz z budyniem.
Krok 4
10 min
NALEŚNIKI: Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywna pianę. Do żółtek dodaj śmietankę, mąkę i białka. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
10 min
Naleśniki smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Krok 6
3 min
Winogrona przekrój na połowę i usuń pestki.
Krok 7
3 min
Na naleśniki nakładaj porcję budyniu oraz winogrona, składaj w trójkąty.
Krok 8
1 min
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Naleśniki z budyniem i winogronami wręcz rozpływają się w ustach, a to dzięki puszystemu nadzieniu – masie budyniowej z dodatkiem śmietany. W naleśnikach z budyniem ukryta jest także niespodzianka w postaci soczystych połówek winogron. Tak przygotowane, aksamitne naleśniki z budyniem i winogronami podawaj w formie trójkątów, ale nie zapominaj, by usmażyć sporą liczbę naleśników, bo gwarantujemy, że bardzo szybko będą znikać z talerzy!
Komentarze 0