Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Desery z kokosem - kategoria top

Desery z kokosem

Przepisów na pyszne desery z kokosem jest mnóstwo. Sprawdź nasze najsmaczniejsze i najbardziej zaskakujące propozycje. 

Przepisy 11
Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

7 godz 54 min Łatwy
Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

1 godz Łatwy
Kwiaty kokosowe 3D w przezroczystej galaretce

Kwiaty kokosowe 3D w przezroczystej galaretce

3 godz Łatwy
Ciasto Pawełek

Ciasto Pawełek

1 godz 48 min Łatwy
Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Ciasto z jabłkami i masą budyniową

2 godz 5 min Łatwy
Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych

Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych

1 godz 20 min Łatwy
Czekoladowe kokosanki

Czekoladowe kokosanki

1 godz Łatwy
Kokosowa pianka z pyszną galaretką

Kokosowa pianka z pyszną galaretką

30 min Łatwy
Wafle z kajmakiem

Wafle z kajmakiem

1 godz 15 min Łatwy
Czekoladowe kulki

Czekoladowe kulki

1 godz 5 min Łatwy
Kokosowy budyń jaglany

Kokosowy budyń jaglany

25 min Łatwy

Kokos i jego zastosowanie 

Czy wiesz, że nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to „kalpa wryksza” co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”? Podobnie określane jest również w innych językach, np. w malajskim to „drzewo o tysiącu zastosowań”. Od tysiącleci zarówno palma, jak i jej owoce są cenione są przez ludzi ze względu na szerokie zastosowanie. Drzewa wykorzystywane są w budownictwie i meblarstwie, liście służą do wyrobu koszy oraz przykrywania dachów, z korzeni przyrządza się farbę, a z włókna liny, pędzle i maty zastępujące dywany. Jednak najcenniejszą częścią palmy jest jej owoc, często zwany orzechem. Zarówno miąższ, jak i pyszna woda kokosowa nie tylko są spożywane na surowo, lecz także stanowią dodatek do wielu różnorodnych potraw, a szczególnie pysznych deserów. 

Kokos – król deserów 

Od wielu lat na weselach i dużych przyjęciach obowiązkową słodkością, którą można znaleźć wśród słodkich wypieków, są czekoladowe kokosanki. Delikatny biszkopt o waniliowym smaku, oblany gęstą masą czekoladową i otulony mnóstwem śnieżnobiałych wiórków – to deser, którego nie potrafią sobie odmówić zarówno dzieci, jak i dorośli. Innym wspaniałym przysmakiem z dodatkiem kokosu są wafle z masą kajmakową, których przygotowanie jest dziecinnie proste. Chrupiące andruty, przełożone pachnącą karmelem masą zmieszaną z wiórkami to idealny pomysł na słodką przekąskę. Kokos jest także często wykorzystywany do dekoracji deserów – tortów, puddingów, lodów i drobnych wypieków. Otulone nimi czekoladowe kulki lub praliny waniliowe nie tylko będą pięknie się prezentować, lecz także nabiorą przyjemnie kokosowego smaku. 

Mleko kokosowe w deserach 

Mleko kokosowe jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego mleka krowiego, będącego nieraz ważnym składnikiem różnorodnych deserów. Z jego dodatkiem można przygotować orzeźwiającą babkę malinowo-kokosową z aromatycznych galaretek malinowych albo kremowy pudding. Mając pod ręką mleko i wiórki kokosowe, warto przygotować rozpływające się w ustach ciasto Rafaello, niewymagające pieczenia. Ten wyśmienity deser doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne przyjęcia. Mleko kokosowe dodane do piankowego deseru z galaretki nada mu kremowej konsystencji i przyjemnej, egzotycznej nutki smakowej, którą pokocha każdy wielbiciel słodkości. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu