Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kokos i jego zastosowanie 

Czy wiesz, że nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to „kalpa wryksza” co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”? Podobnie określane jest również w innych językach, np. w malajskim to „drzewo o tysiącu zastosowań”. Od tysiącleci zarówno palma, jak i jej owoce są cenione są przez ludzi ze względu na szerokie zastosowanie. Drzewa wykorzystywane są w budownictwie i meblarstwie, liście służą do wyrobu koszy oraz przykrywania dachów, z korzeni przyrządza się farbę, a z włókna liny, pędzle i maty zastępujące dywany. Jednak najcenniejszą częścią palmy jest jej owoc, często zwany orzechem. Zarówno miąższ, jak i pyszna woda kokosowa nie tylko są spożywane na surowo, lecz także stanowią dodatek do wielu różnorodnych potraw, a szczególnie pysznych deserów. 

Kokos – król deserów 

Od wielu lat na weselach i dużych przyjęciach obowiązkową słodkością, którą można znaleźć wśród słodkich wypieków, są czekoladowe kokosanki. Delikatny biszkopt o waniliowym smaku, oblany gęstą masą czekoladową i otulony mnóstwem śnieżnobiałych wiórków – to deser, którego nie potrafią sobie odmówić zarówno dzieci, jak i dorośli. Innym wspaniałym przysmakiem z dodatkiem kokosu są wafle z masą kajmakową, których przygotowanie jest dziecinnie proste. Chrupiące andruty, przełożone pachnącą karmelem masą zmieszaną z wiórkami to idealny pomysł na słodką przekąskę. Kokos jest także często wykorzystywany do dekoracji deserów – tortów, puddingów, lodów i drobnych wypieków. Otulone nimi czekoladowe kulki lub praliny waniliowe nie tylko będą pięknie się prezentować, lecz także nabiorą przyjemnie kokosowego smaku. 

Mleko kokosowe w deserach 

Mleko kokosowe jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego mleka krowiego, będącego nieraz ważnym składnikiem różnorodnych deserów. Z jego dodatkiem można przygotować orzeźwiającą babkę malinowo-kokosową z aromatycznych galaretek malinowych albo kremowy pudding. Mając pod ręką mleko i wiórki kokosowe, warto przygotować rozpływające się w ustach ciasto Rafaello, niewymagające pieczenia. Ten wyśmienity deser doskonale sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne przyjęcia. Mleko kokosowe dodane do piankowego deseru z galaretki nada mu kremowej konsystencji i przyjemnej, egzotycznej nutki smakowej, którą pokocha każdy wielbiciel słodkości.