Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Oceń ten przepis!

3/5 3 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 2 dni 1 godz. 30 min.

  • Porcje 5

3/5 3 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso.
  2. Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso.
  3. Mięso odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia w które wkładamy ząbki czosnku. Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut.
  6. Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut. Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.

Opis przepisu:

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem jest apetycznym daniem, które docenią wszyscy fani dziczyzny. Odpowiednio przyrządzone mięso możesz podawać na ciepło z aromatycznym sosem pieczeniowym. Nadaje się ono również do podania na zimno w formie plastrów położonych na kanapki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?