Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 dzień 1 godz. 30 min.

  • Porcje 2

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Golonki wieprzowe myjemy i nacieramy solą peklową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Po upływie jednego dnia ponownie nacieramy peklosolą. Możemy również kupić gotowe peklowane golonki.
  2. Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy miód i rozpuszczamy go w winie.
  3. Wkładamy golonki i dokładnie je polewamy winną miksturą.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem i solimy.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 90 minut (czas może ulec zmianie w zależności do wielkości golonki). Podczas pieczenia dwa albo trzy razy golonki polewamy winną miksturą. Na ostatnie 30 minut pieczenia golonki wstawiamy je do piekarnika na najwyższej półce.
  6. Golonki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami polane winno-miodowym sosem. Smacznego.

Opis przepisu:

Golonka peklowana pieczona w winno-miodnej miksturze to przepis na tradycyjne mięsne danie. Golonki muszą poleżeć w lodówce przez dwa dni, więc ten posiłek musisz zaplanować z wyprzedzeniem. Jednak golonki po upieczeniu nie mają sobie równych w smaku. Podawaj je z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?