Słodkie bułeczki z marmoladą

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 10

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.
  3. Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.
  4. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.
  5. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.

Opis przepisu:

Jak wiadomo, samodzielnie przygotowane łakocie są najsmaczniejsze. Nie inaczej jest w przypadku słodkich bułeczek z marmoladą. Pamiętajcie żeby dodać cukier waniliowy WINIARY, który dzięki swoim właściwościom nada bułeczkom pięknego zapachu i wzbogaci ich smak. Dzięki temu na samą myśl cieknie ślinka!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?