Sałatka śledziowa

Oceń ten przepis!

5/5 5 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie.
  2. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, odstawić na 2 godz. Po tym czasie, odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę.
  4. Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  5. Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić.
  6. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka jaj 11-majonez
  7. Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować

Opis przepisu:

Bez sałatki śledziowej wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt! I słusznie – połączenie charakternych śledzi z cebulką, jajek na twardo ze szczypiorkiem, a także ugotowanych warzyw to iście świąteczna kompozycja. Tak przygotowaną sałatkę śledziową podawaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, a udekoruj – szczypiorkiem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?