Ciasto WZ-ka

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 52 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 20

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miski przesypać mąkę (nie trzeba jej przesiewać). Dodać do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, dokładnie wymieszać.
  2. Dodać do tego jajka, olej i kefir. Wszystko wymieszać łyżką.
  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej dużej blaszki (ok.23x38 cm), wyrównać powierzchnię.
  4. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 2 płaty.
  5. Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie podgrzewać ją, aż się rozpuści. Lekko przestudzić.
  6. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i serki homogenizowane i wymieszać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na ciasto w blaszce (trochę pozostawić do dekoracji), wyrównać powierzchnię.
  7. Przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto polać dowolną polewą z ciemnej czekolady lub domową polewą z kakao.
  8. Udekorować pozostawioną masą śmietanową.

Opis przepisu:

Ta WZ-ka jest bardzo łatwa i mało pracochłonna, a smakuje wyśmienicie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?