Kolorowa babka

5/5 5 35 5 1

przygotowanie: 30 min

porcje: 16 porcji

304 calories kalorie: 304 kcal / porcja

Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z Proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
  3. Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę).
  4. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  5. Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
  6. Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.
  7. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
  10. Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź.
  11. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem.
  12. Babka najlepsza jest na drugi dzień.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.