Kolorowa babka

5/5 5 35 5 1
5/5 5 35 5 1
  • Przygotowanie: 50 min.

  • Oczekiwanie: 55 min.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z Proszkiem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
  3. Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  4. Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
  5. Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
  7. Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.

Opis przepisu:

Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?