Ryż z pikantnym sosem i z mięsem

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso smażę na patelni na odrobince oleju, aż się ładnie zetnie. Marchew obieram, myję i kroję w paski lub w plasterki i dorzucam do mięsa. Czerwoną fasolę dokładnie przepłukuję na sitku i odcedzoną dodaję do mięsa. Pomidorki w puszce dodaje również na patelnie do reszty.
  2. Obie papryki - czerwoną i zieloną myję i kroję w paski lub w dowolne kawałki i dołączam do reszty. Mieszam i przyprawiam do smaku. Nie żałuję również chili i papryki czerwonej suszonej ostrej. Potrawa musi być lekko pikantna. Czubatą łyżeczkę koncentratu wkładam do szklanki, zalewam gorącą wodą i mieszam po czym wlewam do reszty. Całość podsmażam razem najlepiej pod przykryciem.
  3. Gdy sosu jest mało to dolewamy jeszcze koncentratu i wody. Dodaję również kukurydzę z puszki. Ja lubię sosik zaciągnąć jeszcze odrobiną śmietany 18% ale nie jest to konieczne. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około 12 minut. Całość podaję na ciepło - ryż obsypany nitkami chili z sosem.

Opis przepisu:

Szukasz pomysłu na danie z ryżu? Ryż z pikantnym sosem i z mięsem jest ciekawą propozycją obiadową. Danie bazuje na pomidorowych smakach koncentratu i pomidorów w puszce. Do tego przepisu niezbędne są: mięso mielone, słodka kukurydza i marchew w zestawieniu z kolorowymi paprykami. Gładka faktura dania podkreślona jest łyżką śmietany. Zobacz, jak skomponować szybki i tani obiad!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?