1

2

Przepisy

Pizza serowa

5/5 5 15 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

481 calories kalorie: 481 kcal / porcja

Ser i pizza to zdaje się nierozłączny duet, a wyjątkiem potwierdzającym regułę jest Marinara, czyli pizza z sosem pomidorowym, czosnkiem, oliwą i ziołami. Jednak dla prawdziwych wielbicieli serów, lepszą wersją będzie pizza serowa, na której jeden ser, to za mało!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. farsz:
  2. Warzywa podduś na patelni na rozgrzanym oleju, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU.
  3. Szynkę pokrój w paski, ser mozzarella w krążki.
  4. ciasto:
  5. Mąkę przesiej do miski.
  6. Mleko podgrzej.
  7. Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  8. Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże.
  9. Wyrób dokładnie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  10. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem, formując brzegi 1 cm.
  11. Rozłóż warzywa, szynkę, ser mozzarella i ser żółty.
  12. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
  13. Podawaj z Sosem czosnkowym.

1 wskazówka do przepisu

  • Kszysek
    Mleko MUSI być ciepłe nie gorące inaczej drożdże zginą śmiercią tragiczną a po wypieczeniu będzie twardy blat kuchenny a nie pizza. Pozdrawiam. ps. Ja osobiście preferuję wodę zamiast mleka, a mąkę w połowie żytnią. SPRÓBÓJCIE .

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: