Pasztet z królika

Oceń ten przepis!

4/5 4 59 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 47 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 5 min.

  • Porcje 8

4/5 4 59 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle , gotować
  2. Warzywa obrać opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.
  3. Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę , podgotować
  4. Mięso ugotowane wyjąć z wywaru, ostudzić
  5. W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, zemleć w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
  6. Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą , wyłożyć masę
  7. Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stop
  8. Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić

Opis przepisu:

Choć potrawy z królika nie cieszą się dużą popularnością, warto ich spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie. Pasztet z królika domowy zachwyca delikatnym i subtelnym smakiem oraz puszystą konsystencją. Prawdziwym rarytasem jest lekko przypieczona, chrupiąca skórka. Ten niebanalny smakołyk możesz upiec na jakąś specjalną okazję, na święta lub na zwykły dzień, jako dodatek do kanapek.

Nasz przepis na pasztet z królika nie jest trudny, ale trzeba na niego poświęcić kilka godzin. Na koniec przekonasz się, że było warto! Mięso z królika podziel na porcje, umyj i zalej wodą. Dodaj umyte podgardle i gotuj. W tym czasie obierz warzywa i dodaj je do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości mięsa. Obierz cebulę, upiecz ją nad gazem i przełóż do garnka. Dosyp przyprawy. Na chwilę przed zakończeniem gotowania dodaj umytą wątrobę.

Wyjmij mięso z wywaru i ostudź go. Namocz w nim bułki, odciśnij je, zmiel w maszynce razem z mięsem. Wbij jajka i przypraw. Dokładnie wymieszaj masę. Wąską blaszkę, np. keksówkę, posmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż masę. Piecz przez 65 minut w 180 stopniach. Upieczony pasztet ostudź i podawaj na zimno. Możesz udekorować go świeżą pietruszką. To danie z królika z pewnością sprawi, że pokochasz dziczyznę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?