Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Pstrąg z pietruszką z piekarnika

Oceń ten przepis!

4/5 4 73 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 2

4/5 4 73 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.
  3. Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.
  4. Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).
  5. Z wierzchu smarujemy posiekaną natka z masłem.
  6. Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.

Opis przepisu:

Czym faszerować pstrąga? Ile piec pstrąga w piekarniku? Te i wiele innych pytań często zadajemy sobie chcąc przywołać smaki z nadmorskich wakacji. Tymczasem pstrąg jest rybą, która „lubi” prostotę. Oznacza to, że jego przygotowanie w domu nie wymaga wyszukanych składników ani zdolności doświadczonego kucharza. Posiekana pietruszka z dodatkiem masła i kilka kropel cytryny sprawią, że pieczony w piekarniku pstrąg zachwyci bajecznym aromatem.

Jak przygotować pstrąga do piekarnika i ile czasu to zajmuje? Okazuje się, że to smaczne danie wraz z pieczeniem i przygotowaniem nie powinno zająć więcej niż godzinę. Na początek oczyść rybę z łusek, umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie umyj 1 pęczek natki pietruszki i połowę z niego drobno posiekaj.

Posiekaną natkę połącz z 1 łyżką masła i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Rybę posyp solą i faszeruj gałązkami natki pietruszki. Na koniec posmaruj skórę pstrąga masłem z posiekaną pietruszką. Zawiń rybę w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 25 minut.

Pieczony pstrąg z pietruszką najlepiej smakuje podany natychmiast po wyciągnięciu z pieca. Podawaj go udekorowanego plasterkami cytryn. To danie stanowi znakomitą propozycję dla osób, które cenią domowe dania, ale nie lubią spędzać dużo czasu na ich przygotowaniu. Dodatkowo ryby zawsze stanowią ważne źródło cennych dla zdrowia tłuszczów.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?