Domowy keczup na zimę

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 45 min.

  • Oczekiwanie 9 godz.

  • Porcje 15

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Domowy keczup na zimę

Przygotowanie:

  1. Umytą cukinię obierz ze skórki, wykrój miąższ ze środka, a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.
  2. Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
  3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (nie trzeba ich sparzać).
  4. Blenderm zmiksuj pomidory, przełóż je do dwóch garnków. Zmiksuj cukinię, przełóż do dwóch garnków.
  5. Paprykę czerwoną i zieloną pokrój drobno i zmiksuj blenderem. Następnie także przełóż do dwóch garnków.
  6. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Po godzinie zawartość trochę się wygotuje. Po około 4 godzinach wyłącz gaz. Zmiksuj ugotowane składniki jeszcze raz.
  7. Przełóż wszystko do jednego, dużego garnka 5 litrowego.
  8. Obierz i pokrój czosnek. Dodaj do ketchupu. Dodaj pieprz, cukier, paprykę, ocet winny, cynamon, imbir, ziele angielskie).
  9. Gotuj przez kolejne 3 godziny (objętość znowu zmniejszy się o połowę). Na samym końcu dodaj suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią, czosnek posiekany. Gotuj godzinę.
  10. Gorący keczup wkłóż w słoiczki i pasteryzuj przez 15 minut.

Opis przepisu:

Nie ma nic lepszego niż domowa spiżarnia, z której możemy korzystać praktycznie cały rok! Głównymi składnikami, które wchodzą w skład pysznego ketchupu są zblendowane i gotowane pomidory, cukinie i papryki. Ketchup dzięki wspaniałym przyprawom jest niesamowicie esencjonalny i aromatyczny. Wykonaj swój własny domowy ketchup już dziś!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?