Pączki z lodówki

Oceń ten przepis!

5/5 5 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 12

5/5 5 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, szczyptą soli i odrobiną mąki w misce.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Margarynę roztapiamy w rondelku lub mikrofalówce.
  4. Do naszego zaczynu dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy mleko i ocet. Wyrabiamy.
  5. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy margarynę.
  6. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto swobodnie zaczyna odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 60 minut.
  7. Po tym czasie wyjmujemy na posypany mąką blat. Rękami rozpłaszczamy na 0,5 cm placek. Szklanką do herbaty wykrawamy kółka.
  8. Układamy je w tzw pary.
  9. Na jedno kółko z pary kładziemy łyżeczkę marmolady. Przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy boki i kształtujemy kółka, jak piłeczki.
  10. Układamy na czystej ściereczce jeden obok drugiego. Zostawiamy na 10 minut, by podrosły.
  11. Następnie rozgrzewamy olej w rondlu o grubym dnie i smażymy pączki na wolnym ogniu.
  12. Posypujemy cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Na tłusty czwartek, ale nie tylko! Dla wszystkich domowych łasuchów, sprawdzą się wyśmienite pączki z różaną marmoladą. Tradycyjnie robione sprawią, że poczujesz wyjątkowy smak puszystego ciasta z rozpływającym się w ustach nadzieniem. Wykonaj na podwieczorek, słodziutkie pączki dla całej rodziny!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?