Pączki z budyniem

4/5 4 46 5 1
4/5 4 46 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 45 min.

  • Oczekiwanie: 50 min.

  • Porcje: 24

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).
  2. 1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.
  4. Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.
  6. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając. Ostudź.
  7. Pączki: W rondlu rozgrzej olej.
  8. Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.
  9. Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.
  10. Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.
  11. Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Pączki z budyniem, posypane cukrem pudrem, to chyba najbardziej popularna wersja pączków na Tłusty Czwartek i nie tylko, zaraz po domowych pączkach z nadzieniem różanym. Proponujemy przepis na pączki, dzięki któremu przygotujesz ten przysmak w łatwy sposób!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?