1

2

Przepisy

Pączki z budyniem

4/5 4 37 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 24 porcje

269 calories kalorie: 269 kcal / porcja

Pączki z budyniem, posypane cukrem pudrem, to chyba najbardziej popularna wersja pączków na Tłusty Czwartek i nie tylko, zaraz po domowych pączkach z nadzieniem różanym. Proponujemy przepis na pączki, dzięki któremu przygotujesz ten przysmak w łatwy sposób!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej do miski (1 łyżeczkę odłóż do przygotowania budyniu).
  2. 1/2 szklanki mleka podgrzej, wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru.
  3. Zaczyn pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Gdy podwoi swoją objętość, przelej go do mąki, dodaj również resztę cukru, Cukier wanilinowy, 7 żółtek, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.
  5. Wyrób ciasto, posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Budyń: Budyń (proszek) i łyżeczkę mąki rozprowadź w 0,5 szklanki zimnego mleka, a 1,5 szklanki mleka zagotuj.
  7. Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, 1 żółtko, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty, cały czas mieszając.
  8. Ostudź.
  9. Pączki: W rondlu rozgrzej olej.
  10. Z ciasta uformuj 24 kulki, spłaszcz, na środku każdej połóż łyżeczkę budyniu, zlep brzegi, ułóż na ściereczce.
  11. Pozostaw pączki do ponownego wyrośnięcia.
  12. Wrzucaj je do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z jednej strony.
  13. Gorące pączki polukruj lub (gdy ostygną) posyp cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: