1

2

Przepisy

Terrina z łososia

4/5 4 5 5 1

porcje: 4 porcje

335 calories kalorie: 335 kcal / porcja

Terrina z łososia to pieczona rolada z rybą i warzywami, chociaż częściej przyrządzana w wersji z mięsem – np. wieprzowym. Terrina z łososiem, masłem i jajkami ma świetny rybno-jajeczny smak z maślaną nutą. Ważne jest, aby składniki zostały zmiksowane we właściwej kolejności – terrina z łososia musi wyjść perfekcyjnie. Możesz ją podawać jako przystawkę do większego dania lub jeść na kanapkach z dodatkiem warzyw, np. pomidora, papryki, cebuli czy ogórka kiszonego.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na „drobnym oczku”.
  2. Zmielone mięso przełóż do malaksera i miksuj z jajkami, miękkim masłem i śmietanką.
  3. Pod koniec miksowania dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Folię aluminiową posmaruj olejem, ułóż na niej „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawiń.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 84°C- 90°C na 35 – 40 minut lub nastawionego na funkcję pieczenia z temperaturą 135°C z „kąpielą wodną” na 45 – 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości teriny.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: