Sernik bez sera

4/5 4 66 5 1
4/5 4 66 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 50 min.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru pudru. Dodaj jogurty, budyń, olej i krótko zmiksuj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy.
  4. Delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
  5. Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170 st.C. , na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  6. Tortownicę wstaw na kratkę ponad blachą. Piecz ok. 1 godz. i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
  7. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.

Opis przepisu:

Jeśli sernik, to z sera, rzecz jasna. A tutaj się okazuje, że niekoniecznie ;) Proponujemy pyszny, puszysty i pachnący wanilią sernik, bez sera! Do jego przygotowania wykorzystaj Budyń o smaku śmietanowym bez cukru WINIARY, jajko i jogurt naturalny. Wierzch ciasta dodatkowo posyp cukrem pudrem, a dodatkowo możesz udekorować kawałki listkami melisy lub mięty. Podając sernik, jeśli masz pod ręką owoce, możesz dołożyć je dodatkowo na talerzyku. To również świetna propozycja na Wielkanoc – tradycyjny sernik, w nowym wydaniu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?