1

2

Przepisy

Sernik bez sera

4/5 4 62 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 110 minut

porcje: 16 porcji

210 calories kalorie: 210 kcal / porcja

Jeśli sernik, to z sera, rzecz jasna. A tutaj się okazuje, że niekoniecznie ;) Proponujemy pyszny, puszysty i pachnący wanilią sernik, bez sera! Do jego przygotowania wykorzystaj Budyń o smaku śmietanowym bez cukru WINIARY, jajko i jogurt naturalny. Wierzch ciasta dodatkowo posyp cukrem pudrem, a dodatkowo możesz udekorować kawałki listkami melisy lub mięty. Podając sernik, jeśli masz pod ręką owoce, możesz dołożyć je dodatkowo na talerzyku. To również świetna propozycja na Wielkanoc – tradycyjny sernik, w nowym wydaniu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem dopieczenia.
  2. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru pudru. Dodaj jogurty, budyń, olej i krótko miksuj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pozostały cukier puder i Cukier wanilinowy.
  4. Delikatnie wymieszaj z masą jogurtową i przełóż do tortownicy.
  5. Piekarnik rozgrzej do temp. 160-170 st.C. , na dole ustaw dużą blachę i napełnij ją gorącą wodą.
  6. Tortownicę wstaw na kratkę ponad blachą. Piecz ok. 1 godz. i 20 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
  7. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: