Łosoś z sosem koperkowym

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 27 min.

  • Oczekiwanie: 17 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wyporcjowane filety z łososia od strony mięsa posyp przyprawą JARZYNKA.
  3. Filety ułóż na blaszce skórą do dołu i skrop olejem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C przez 10-12 minut.
  5. Zawartość opakowania z sosem koperkowym dokładnie rozprowadź w 250 ml wody i 50 ml śmietany.
  6. Postaw na ogniu i mieszaj do momentu zagotowania. Zmniejsz ogień i gotuj tak ok. 3 minut.
  7. Na koniec drobno posiekaj koperek i dorzuć go do już ugotowanego sosu.
  8. Na środku dużego talerza ułóż rybę, polej ją sosem i udekoruj koperkiem.
  9. Jako dodatek do dania podawaj warzywa z wody oraz pieczone ziemniaczki.

Opis przepisu:

Do przepisu na łososia z sosem koperkowym możesz użyć filetów z łososia ze skórą. Dzięki pieczeniu łososia w piekarniku minimalizujemy ilość zużytych tłuszczów – filety z łososia tylko skrapiamy olejem i przyprawiamy je przyprawą Jarzynka WINIARY. Polecamy także użycie Sosu koperkowego ze śmietaną do ryby WINIARY, do którego możesz dodać świeżego koperku dla wyrazistszego smaku. Łosoś w sosie koperkowym smakuje dobrze z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.

Spróbuj także z sosem koperkowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?