1

2

Przepisy

Łosoś z sosem koperkowym

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 72 minut

porcje: 4 porcje

309 calories kalorie: 309 kcal / porcja

Do przepisu na łososia z sosem koperkowym możesz użyć filetów z łososia ze skórą. Dzięki pieczeniu łososia w piekarniku minimalizujemy ilość zużytych tłuszczów – filety z łososia tylko skrapiamy olejem i przyprawiamy je przyprawą Jarzynka WINIARY. Polecamy także użycie Sosu koperkowego ze śmietaną do ryby WINIARY, do którego możesz dodać świeżego koperku dla wyrazistszego smaku. Łosoś w sosie koperkowym smakuje dobrze z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.

Spróbuj także z sosem koperkowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łososia umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wyporcjowane filety z łososia od strony mięsa posyp przyprawą JARZYNKA.
  3. Filety ułóż na blaszce skórą do dołu i skrop olejem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C przez 10-12 minut.
  5. Zawartość opakowania z sosem koperkowym dokładnie rozprowadź w 250 ml wody i 50 ml śmietany.
  6. Postaw na ogniu i mieszaj do momentu zagotowania.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj tak ok. 3 minut.
  8. Na koniec drobno posiekaj koperek i dorzuć go do już ugotowanego sosu.
  9. Na środku dużego talerza ułóż rybę, polej ją sosem i udekoruj koperkiem.
  10. Jako dodatek do dania podawaj warzywa z wody oraz pieczone ziemniaczki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: