1

2

Przepisy

Ryba po japońsku

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 170 minut

porcje: 4 porcje

592 calories kalorie: 592 kcal / porcja

Ryba po japońsku do doskonałe danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warstwowe danie z mintaja, warzyw oraz Sosu włoskiego WINIARY smakuje najlepiej wtedy, kiedy już się przegryzie w lodówce, dlatego warto przygotować je na dzień przed planowanym podaniem. Do przepisu na rybę po japońsku możesz wykorzystać inną rybę niż mintaja – każda będzie smakowała dobrze po przysmażeniu w cieście naleśnikowym na patelni. Ryba po japońsku to danie efektowne, a przy tym proste w przygotowaniu – sprawdź!

składniki:

Liczba porcji:

ciasto naleśnikowe:

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski, wrzuć wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
  2. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  3. Filety z mintaja oczyść i pokrój w kostkę ok. 2cmx2cm.
  4. Następnie posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką pszenną.
  5. Tak przygotowane kawałki mocz w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor.
  6. Wyłóż na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Paprykę i ogórka pokrój w słupki.
  8. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka, dodaj do pozostałych warzyw.
  9. W rondelku zagotuj szklankę wody, ocet, olej, cukier wraz z niewielką ilością soli.
  10. Na koniec dodaj Sos włoski WINIARY i ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj.
  11. W szklanej misce układaj naprzemiennie warzywa, tak by przykryły dno, następnie kilka kawałków ryby i tak do wyczerpania składników.
  12. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa.
  13. Na samym końcu całość polewaj jeszcze ciepłą zalewą.
  14. Odstaw do ostygnięcia.
  15. Ryba po japońsku najlepiej smakuje na drugi dzień, w momencie kiedy składniki dobrze się „przegryzą”.
  16. Danie to można przechowywać w lodówce max. do 4 dni.
  17. Podawaj na ciepło lub zimno jako samodzielne danie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: