Roladki z szynki w galarecie

Oceń ten przepis!

4/5 4 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
  2. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
  3. 4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.
  4. Szczypiorek drobniutko posiekaj.
  5. Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.
  7. W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.
  8. Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  9. Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.

Opis przepisu:

Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Prócz tego, że potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. W plastry gotowanej szynki zawijamy farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu, układamy w naczyniu, dekorujemy i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z Żelatyny WINIARY oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?