Zakwas z buraków czerwonych

5/5 5 22 5 1
5/5 5 22 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 5 dni

  • Porcje: 1

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
  2. Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
  3. Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
  4. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.

Opis przepisu:

Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają. Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.
Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?