1

2

Przepisy

Zakwas z buraków czerwonych

5/5 5 18 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 1 porcja

418 calories kalorie: 418 kcal / porcja

Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają. Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.
Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
  2. Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
  3. Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
  4. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki.
  6. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Pistacja
    przydatne
  • irab
    wybrubuje twoj przepis ale jeszcze zapasteryzuje moje sloiki abym mial na dluzej ten zakwas
  • szpileczkaa
    Przydatny przepis
  • Kawkazmlekiem
    Robimy zakwas buraczany na Boże Narodzenie
  • RENIZ
    przydatny przepis
  • Wafelek2601
    Taki zakwas przyda się w każdym domu
  • madam007
    Z takim zakwasem barszcz musi smakować cudownie :)
  • Winairy531800
    pierwszy mój zakwas zrobiłam 3 lata temu i od tego czasu zawsze robię świąteczny barszcz na własnej roboty zakwasie
  • AleAla
    zrobić samemu idealny, czysty barszcz czerwony to wcale nie taka prosta sprawa! swoją drogą, zastanawiam się który jest bardziej popularny, taki zwykły, barszcz czerwony czysty, czy jednak zabielany... ja tam wolnę czysty...mmmm... już się nie mogę doczekać świąt, aż będzie wigilijny barszczyk z grzybami i uszkami i z rodzinką....
  • pink086
    Wypróbuję na te święta, oby tylko wyszedł...
  • Wine472d0a5
    Hm, zachęcona opiniami koleżanek w tym roku spróbuję przygotować samodzielnie zakwas na barszcz czerwony. Musi być domowy !
  • martalubiwiniary
    Czas przygotowań już się zaczął. Zakwas na barszcz czerwony jest zawsze kluczowy w czasie Świąt. Jednak ten przepis na zakwas to mój zdecydowany faworyt.
  • radish
    No właśnie, tego szukam. Chcę zrobić taki prawdziwy barszcz czerwony, na zakwasie z buraków. Tak też robią moja babcia i mama na święta. A ja chcę już teraz, żeby sobie przypomnieć, jak ten barszcz na zakwasie smakuje. Szkoda tylko, że trzeba czekać na niego kilka dni. I kupię uszka z grzybami, aby było tak prawdziwie wigilijnie :)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: