Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Zakwas z buraków czerwonych

  • Zakwas z buraków czerwonych
  • czas Łączny czas: 60 min
  • porcji Porcji: 1
  • kalorie Kalorie: 418 kcal / 1 porcję

Domowy zakwas na barszcz z buraków czerwonych przyda się do doprawiania gotowego barszczu czerwonego, któremu nada charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. To świetny pomysł na świąteczne kulinarne przygotowania do Bożego Narodzenia, w których mogą pomóc Ci mali domownicy. Zaangażuj dzieci do krojenia buraków – na pewno będą miały dużo radości w przygotowywaniu świątecznych potraw nie tylko w Wigilię. Udział w kulinarnych przymiarkach do świąt na pewno zachęci ich też do jedzenia nawet tych przysmaków, za którymi nie przepadają. Dodatkowo zakwas na barszcz jest bardzo prosty do zrobienia: wystarczą plastry buraków, cebuli i czosnku zamarynować w dużym słoju z kromką żytniego lub razowego chleba w słonej zalewie. Całość musi postać przez 5 dni w ciepłym miejscu, przykryta lnianą ściereczką – po tym czasie płyn trzeba przecedzić i zlać do wyparzonych słoiczków lub butelek. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie wykorzystasz całości do świątecznego barszczu, możesz poprosić dzieci o przygotowanie ładnej etykietki na słoiczki z opisem i użyć go kiedy tylko chcesz.
Zobacz przepisy na barszcz czerwony >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Buraczki obierz i pokrój w plastry, włóż do słoja lub garnka kamiennego.
  2. Dodaj cebule i czosnek pokrojone w plastry oraz chleb.
  3. Zalej letnią wodą z solą, tak aby składniki były przykryte.
  4. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 5 dni w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie odcedź, przelej do słoików i wstaw do lodówki.
  6. Taki zakwas możesz dodawać do gotowego barszczu czerwonego.
Kalorie: 418 kcal / 1 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 2 stycznia 2015
    Pistacja

    przydatne

    +0
  • 31 grudnia 2014
    irab

    wybrubuje twoj przepis ale jeszcze zapasteryzuje moje sloiki abym mial na dluzej ten zakwas

    +0
  • 1 lipca 2014
    szpileczkaa

    Przydatny przepis

    +1
  • 26 maja 2014
    Kawkazmlekiem

    Robimy zakwas buraczany na Boże Narodzenie

    +0
  • 30 kwietnia 2014
    RENIZ

    przydatny przepis

    +0
  • 28 lutego 2014
    Wafelek2601

    Taki zakwas przyda się w każdym domu

    +0
  • 2 stycznia 2014
    madam007

    Z takim zakwasem barszcz musi smakować cudownie :)

    +0
  • 3 grudnia 2013
    Winairy531800

    pierwszy mój zakwas zrobiłam 3 lata temu i od tego czasu zawsze robię świąteczny barszcz na własnej roboty zakwasie

    -1
  • 2 grudnia 2013
    AleAla

    zrobić samemu idealny, czysty barszcz czerwony to wcale nie taka prosta sprawa! swoją drogą, zastanawiam się który jest bardziej popularny, taki zwykły, barszcz czerwony czysty, czy jednak zabielany... ja tam wolnę czysty...mmmm... już się nie mogę doczekać świąt, aż będzie wigilijny barszczyk z grzybami i uszkami i z rodzinką....

    +0
  • 1 grudnia 2013
    pink086

    Wypróbuję na te święta, oby tylko wyszedł...

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Zakwas z buraków czerwonych

Wydrukuj przepis

Zakwas z buraków czerwonych

Zgłoś przepis do moderacji