1

2

Przepisy

Sałatka letnia

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

217 calories kalorie: 217 kcal / porcja

Lekka sałatka letnia, którą możesz przygotować nie tylko w okresie wakacyjnym. To połączenie sałaty rzymskiej, czerwonej papryki, pomidora, selera naciowego i rzodkiewek. A do kolorowej kompozycji pyszny sos z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i jogurtem naturalnym. Możesz ją podać w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa lub jako dodatek warzywny do obiadu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Sałatę rzymską podziel na liście i opłucz pod zimną wodą.
  2. Osusz papierowym ręcznikiem i porwij liście na mniejsze kawałki.
  3. Przekrój paprykę wzdłuż, oczyść ją z pestek, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
  4. Pokrój pomidory w ósemki.
  5. Przy użyciu obieraczki oczyść dokładnie seler z włókien, a następnie go pokrój.
  6. Następnie pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki.
  7. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie i osusz w cedzaku.
  8. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  9. By przygotować sos zmieszaj jogurt z Majonezem. Dodaj sól, pieprz i cukier.
  10. Wyciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
  11. Polej sosem przygotowane wcześniej warzywa, całość dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi listkami oregano.
  12. Sałatka jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: