Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Oceń ten przepis!

3/5 3 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 10

3/5 3 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę połącz z cukrem oraz pokrojonym masłem. Śmietankę połącz z 1 żółtkiem, szczyptą soli, a następnie dodaj do reszty.
  2. Szybko zagnieć ciasto i wstaw (owinięte folią) na 15 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem foremkę i wstaw ponownie na 25 minut do lodówki.
  4. Po wyjęciu przykryj je pergaminem i obciąż fasolką.
  5. Piecz 15 minut w 190 stopniach, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut.
  6. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie nałóż cienką warstwę masy krówkowej, a następnie warstwę masy z serkiem mascarpone. Na końcu posyp ciasto prażonymi płatkami migdałów.

Opis przepisu:

Propozycja na słodko dla łasuchów: Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone. Coraz popularniejszy na polskich stołach przysmak, przygotowujemy na słodko. Po przygotowaniu deseru, przykryjmy go pierzynką z migdałów. Dzięki temu tarta zyska wizualnie i smakowo. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • anius1234
    Zrobiłam-wyszła pyszna! Dodałam trochę wody do ciasta żeby się lepiej lepiło. Tarta też świetnie smakuje po jednym dniu w lodówce, gdy ciasto delikatnie nasiąknie masą krówkową. Znika z talerzy w minutę! Przepyszna :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?