Sałatka pieczarkowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 63 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 63 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i pozostaw w woreczku, aby ostygł.
  2. Pieczarki oczyść i gotuj w posolonej wodzie w całości 5 minut, skrop łyżeczką soku z cytryny, pokrój w kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Wszystkie składniki sałatki połącz z Majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Sałatkę podawaj udekorowaną natką pietruszki.

Opis przepisu:

Choć pieczarki są nieco niedoceniane na tle innych grzybów, to jednak warto po nie sięgać jak najczęściej. Stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, a do tego świetnie pasują jako podstawa lub dodatek do wielu dań. Sałatka pieczarkowa pozwala wykorzystać je w roli głównej. Jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i może stanowić samodzielne danie lub dodatek, na przykład do pieczonych mięs i nie tylko.

Sałatka pieczarkowa to doskonały sposób na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Dodatek ryżu i odpowiednio dobranych przypraw powoduje, że całość smakuje wyśmienicie. Docenisz ją również za łatwość przygotowania i krótki czas, jaki zajmuje ta czynność. Zacznij od ugotowania ryżu. Możesz wybrać dowolny gatunek ryżu. Zostaw go w woreczku i odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Pół kilograma świeżych pieczarek oczyść i gotuj w całości w posolonej wodzie przez około 5 minut. Po wyjęciu z wody skrop je łyżeczką soku z cytryny i pokrój w kostkę lub w słupki, jeśli wolisz taką formę. 3 ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i połącz z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowana sałatka z pieczarkami doskonale smakuje udekorowana świeżą natką pietruszki. Będzie pysznie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Echinka
    Pyszna! w wersji light mozna zamienic majonez na jogomajo. w wersji risotto? wystarczy poddusic minute pieczarki, doprawic solidnie a gdy juz puszcza wode wsypac ryz tak zeby ugotowal sie wciagajac cala wode. kiedy gotowe dodac posiekana pietruszke i kilka zabkow czosnku. mozna dodac tarty parmezan do smaku - oczywiscie bez majonezu:)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?