Szarlotka letnia

Oceń ten przepis!

5/5 5 45 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 20

5/5 5 45 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę zagnieć z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i Proszkiem do pieczenia.
  2. Podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj, drugą schłodź w lodówce.
  3. Rozwałkowane ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  4. Na cieście ułóż obrane, pokrojone w ósemki jabłka.
  5. Ugotuj dwa Budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylej na jabłka.
  6. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
  7. Piecz przez 45 minut w temperaturze 200°C. Podawaj.

Opis przepisu:

Pierwsze letnie jabłka doskonale nadają się do upieczenia szarlotki letniej na spodzie z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Do tej szarlotki jabłek nie gotujemy, tylko obieramy i kroimy w ósemki (można oprószyć je lekko cynamonem), a następnie zalewamy gorącym Budyniem do ciast i kremów WINIARY. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?