Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

5/5 5 43 5 1
5/5 5 43 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 13 godz. 10 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

SPÓD CIASTA

MUS CZEKOLADOWY

MUS TRUSKAWKOWY

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną czekoladą.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.
  3. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).
  4. Mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.
  5. Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  6. Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Galaretkę rozpuść w 60 ml (4 łyżki) wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.

Opis przepisu:

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia to idealny pomysł na deser w upalny dzień - zrobisz go bez uruchomiania piekarnika i spędzania długich godzin w kuchni! Kakaowe ciastka na spodzie w połączeniu z białą czekoladą i soczystymi truskawkami tworzą wyśmienitą mieszankę smaków, którą z pewnością pokocha każdy fan wiosennych słodkości. Ciasto z musem truskawkowym po kilku godzinach w lodówce stanie się najlepszym orzeźwieniem na upalne dni. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?