Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Oceń ten przepis!

5/5 5 60 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 13 godz. 10 min.

  • Porcje 12

5/5 5 60 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

SPÓD CIASTA

MUS CZEKOLADOWY

MUS TRUSKAWKOWY

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj ciastka na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem i roztopioną czekoladą.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie ciasteczkową masę. Za pomocą szklanki dociśnij masę do dna i włóż tortownicę do lodówki.
  3. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzącej wody (tylko do przykrycia żelatyny).
  4. Mleko podgrzej prawie do wrzenia i wyłącz palnik. Dodaj połamaną białą czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do powstania gładkiej masy, żeby nie było grudek. Dodaj ciepłą żelatynę i ponownie wymieszaj do całkowitego rozprowadzenia. Studź do momentu, aż masa zacznie tężeć.
  5. Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasteczkowy i odstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  6. Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Wymieszaj z masą truskawkową. Wylej masę na mus czekoladowy i odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób truskawkami.

Opis przepisu:

Truskawki i galaretka to zawsze udane połączenie, dlatego właśnie ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia oczaruje każde podniebienie. Jest to wspaniały pomysł na deser na upalną niedzielę. Nie trzeba przy nim spędzać wielu godzin w nagrzanej kuchni. Nie wymaga nawet użycia piekarnika! Ciasteczka połączone z białą czekoladą posłużą za spód ciasta. Mus truskawkowy stanie się pysznym nadzieniem, a całość przykryje Galaretka Truskawkowy Smak WINIARY.

Ciasteczka kakaowe zmiksuj na proszek, wymieszaj z roztopioną czekoladą i masłem. Wyłóż je na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę i rozprowadź równomiernie, dociskając masę do dna. Następnie włóż tortownicę do lodówki. W dalszej kolejności rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku – tyle, żeby przykryło żelatynę.

Podgrzej mleko prawie do wrzenia i zdejmij z ognia. Połamaną białą czekoladę dodaj do mleka i odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciepłą żelatynę dodaj do masy czekoladowej i ponownie wymieszaj. Wystudź całość i poczekaj, aż masa zacznie tężeć. W tym czasie ubij śmietankę i dodawaj ją stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj. Wylej ją na spód z ciasteczek i odstaw na 3 godziny do lodówki.

Mus truskawkowy przygotujesz, miksując truskawki na jednolitą masę. Następnie 2 galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku i wymieszaj z truskawkami. Na koniec wylej mus na masę czekoladową i odstaw do lodówki na całą noc.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?