Chrupiący przekładaniec z kurczakiem

4/5 4 41 5 1
4/5 4 41 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż tak, aby po rozłożeniu powstał jeden duży kawałek mięsa. Kurczaka rozklep lekko tłuczkiem.
  2. Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek i posyp nią kurczaka.
  3. Orzechy, czosnek i szczypior drobno posiekaj i posyp nimi przekrojone mięso. Kurczaka posyp tartym parmezanem.
  4. Każdy kawałek filetu kurczaka zwiń ściśle tak, aby farsz został zamknięty w środku. Dopraw solą do smaku. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
  5. Ciasto francuskie podziel na dwie części.
  6. Na środku każdej z nich ułóż delikatnie wcześniej zawiniętą pierś z kurczaka.
  7. Ostrym nożem natnij ciasto w paski, dookoła kurczaka. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywaj mięso paskami ciasta naprzemiennie raz z lewej, raz z prawej strony tworząc „warkocz z ciasta”.
  8. Kiedy oba filety będą dokładnie przykryte ciastem, wstaw je do lodówki na 15 - 30 minut.
  9. Po tym czasie ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz przez 10 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 200°C i piecz dalej ok. 10 – 15 minut.
  10. Po upieczeniu odstaw do odpoczynku na ok. 10 minut. Przekładaniem podziel na porcje. Podawaj z sosem czosnkowym.

Opis przepisu:

Chrupiący przekładaniec z kurczakiem to niezwykle proste i smaczne danie. Wystarczy, że na piersi z kurczaka wyłożysz rozdrobnioną kostkę mięsną WINIARY, orzechy, czosnek i drobno posiekany szczypiorek, wszystko posypiesz tartym parmezanem, zawiniesz w ciasto i po kilku minutach w piekarniku będziesz mieć gotowe danie. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?