Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Umyj dokładnie kurczaka. Posiekaj koperek – niezbyt drobno. Łodyżki od koperku zachowaj. Połowę koperku wymieszaj z masłem. Ponacinaj skórę na piersi oraz udkach kurczaka i nasmaruj mięso połową masła z koperkiem. Resztą masła z koperkiem posmaruj kurczaka z wierzchu.
Włóż do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i polej sokiem z całej cytryny. Skórkę od cytryny wraz z łodyżkami koperku umieść we wnętrzu kurczaka. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Ziemniaki i cebule pokrój w cienkie talarki. Wyjmij naczynie z kurczakiem z piekarnika. Przygotuj około 400 ml Rosołu drobiowego WINIARY i dodaj do niego białe wino. Do naczynia z kurczakiem dołóż pokrojone ziemniaki i cebule, a następnie zalej wszystko rosołem z dodatkiem wina. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika dodaj do warzyw śmietanę. Przed podaniem posyp kurczaka pozostałym posiekanym koperkiem.