Rurki z kremem budyniowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 53 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 30

4/5 4 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na ok 1-2 mm. Kroimy na paski ok 2 cm szerokości i 20 cm długości.
  3. Foremki do rurek smarujemy masłem. Zawijamy na nich paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.
  4. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp 180°, wstawiamy rurki i pieczemy ok 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy. UWAGA!!! Rurki zdejmujemy z foremek dopóki są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.
  5. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy żółtka i proszek budyniowy.
  6. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty.
  7. Garnek przykrywamy folią aby nie utworzył nam się kożuch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  8. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniamy nią rurki.
  9. Wypełnione rurki posypujemy cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Rurki z kremem budyniowym zajmą Ci nieco czasu, ale efekt z pewnością Cię nie zawiedzie. Na początku na formach do rurek upiecz rurki z kruchego ciasta. Następnie przyrządź krem budyniowy z masła, mleka, cukru i Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, a w końcu wypełnij nim upieczone rurki. Rurki z kremem budyniowym podawaj udekorowane cukrem pudrem. Deser-marzenie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?