1

2

Przepisy

Sernik z Princessą Zebrą

4/5 4 24 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

Sernik z Princessą Zebrą to wypiek absolutnie wyjątkowy. Twarogowy jak serniki naszych babć, słodki niczym najbardziej wysublimowany deser i efektowny tak, jak najlepszy urodzinowy tort. Sernik z Princessą Zebrą tworzymy piętrowo – układając maślany spód z pokruszonych wafelków, dodając masę serową z nutką cytryny i wanilii, dekorując wierzch ubitą śmietanką, a całość posypując resztą pokruszonych wafli. Każdy kto spróbuje choć łyżeczkę słodkiego sernika będzie błagać o dokładkę! Naszym zdaniem sernik z Princessą Zebrą to sernik pieczony przez wielkie „s”!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 bato - ników. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pie - czenia. Wstaw na 20 minut do lodów - ki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.
  3. Ser szybko ubij z cukrem. Cały czas mie - szając (jeżeli używasz miksera – ustaw go na niskie obroty), dodaj jajka, a następnie żółtka, sok z cytryny i wani - lię. Na koniec dołóż 2 batoniki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj.
  4. Zabez - piecz folią aluminiową spód tortownicy do 3/4 wysokości (sernik będzie pieczo - ny w kąpieli wodnej). Przygotuj naczynie żaroodporne o średnicy większej niż średnica tortownicy.
  5. Masę przełóż na podpieczony spód. Następnie wstaw tortownicę do przy - gotowanego naczynia i ostrożnie zalej gorącą wodą do 1/2 wysokości. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.
  6. Po wyjęciu z piekarnika umieść sernik w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej – na całą noc. Po wyjęciu polej sernik schłodzoną ubitą śmietanką. Wierzch ozdób pozostałymi 2 batoni - kami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • paulaaa

    Sernik idealny!

    Przepyszne! Zrobiłam na urodziny przyjaciółki, wszyscy byli zachwyceni smakiem i wyglądem:)

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: