Sernik z Princessą Zebrą

Oceń ten przepis!

4/5 4 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 5 godz. 30 min.

  • Porcje 8

4/5 4 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pokrusz albo zmiel w blenderze 6 wafelków. Dodaj miękkie masło i wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 20 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C i piecz schłodzony spód przez 10 minut.
  3. Ser szybko ubij z cukrem. Zmniejsz obroty miksera na niskie i cały czas mieszając dodaj jajka, następnie żółtka, sok z cytryny i wanilię.
  4. Ubijaj wszystko na jednolitą masę.
  5. Na koniec dodaj 2 wafelki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne w średnicy większej niż średnica tortownicy.
  7. Zabezpiecz folią aluminiową spód tortownicy dokładnie zawijając ją od zewnątrz do 3 wysokości, aby podczas pieczenia woda nie dostała się do środka.
  8. Masę przełóż na podpieczony spód, a następnie wstaw tortownicę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i zalej gorącą wodą do 1 wysokości.
  9. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli woda się wygotuje, uzupełnij ją.
  10. Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudź i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
  11. Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę w misce (najlepiej również schłodzonej metalowej).
  12. Sernik podawaj z bitą śmietaną i pokruszonymi na wierzchu 2 pozostałymi wafelkami.

Opis przepisu:

Sernik z Princessą Zebrą to wypiek absolutnie wyjątkowy. Twarogowy jak serniki naszych babć, słodki niczym najbardziej wysublimowany deser i efektowny tak, jak najlepszy urodzinowy tort. Sernik z Princessą Zebrą tworzymy piętrowo – układając maślany spód z pokruszonych wafelków, dodając masę serową z nutką cytryny i wanilii, dekorując wierzch ubitą śmietanką, a całość posypując resztą pokruszonych wafli. Każdy kto spróbuje choć łyżeczkę słodkiego sernika będzie błagać o dokładkę! Naszym zdaniem sernik z Princessą Zebrą to sernik pieczony przez wielkie „s”!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?