1

2

Przepisy

Ciasto cytrynowe

4/5 4 33 5 1

przygotowanie: 90 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 20 porcji

Trzywarstwowa, śmietankowo-cytrynowa rozpusta. Ciasto cytrynowe to puszyste, słodko-kwaśne połączenie delikatnego biszkoptu, masy śmietankowej i budyniu cytrynowego. Ciasto cytrynowe na biszkopcie warte jest każdej poświęconej mu chwili, za które odwdzięczy się aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Ciasta cytrynowego wystarczy na całą dużą blachę, więc będzie świetnym pretekstem do zaproszenia przyjaciół i rodziny – na pewno zostanie zjedzone do ostatniego, cytrynowego okruszka.

składniki:

Liczba porcji:

Biszkopt

Masa cytrynowa

Masa śmietankowa

Wykończenie

Przygotowanie:

  1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier.
  3. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj z białkami.
  4. Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Wylej do foremki(29x34cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz około 20-25minut (do ‘suchego patyczka’) w 180 stopniach.
  7. Zagotuj 3 szklanki wody.
  8. W 1 szklance wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.
  9. Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia.
  10. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj.
  11. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.
  12. Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.
  13. Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę.
  14. Wylej na zimną masę budyniową.
  15. Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.
  16. Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

1 wskazówka do przepisu

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: