składniki:
liczba porcji:
Biszkopt
Masa cytrynowa
Masa śmietankowa
Wykończenie


Przygotowanie:
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
- Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Wylej do foremki(29x34cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25minut (do ‘suchego patyczka’) w 180 stopniach.
- W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.
- Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.
- Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.
- Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.
- Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.
- Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYTrzywarstwowa, śmietankowo-cytrynowa rozpusta. Ciasto cytrynowe to puszyste, słodko-kwaśne połączenie delikatnego biszkoptu, masy śmietankowej i budyniu cytrynowego. Ciasto cytrynowe na biszkopcie warte jest każdej poświęconej mu chwili, za które odwdzięczy się aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Ciasta cytrynowego wystarczy na całą dużą blachę, więc będzie świetnym pretekstem do zaproszenia przyjaciół i rodziny – na pewno zostanie zjedzone do ostatniego, cytrynowego okruszka.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?