Ciasto cytrynowe

Oceń ten przepis!

4/5 4 40 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 20

4/5 4 40 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt

Masa cytrynowa

Masa śmietankowa

Wykończenie

Przygotowanie:

  1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  2. Do powstałej masy dodaj mąkę i skrobię i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Wylej do foremki(29x34cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20-25minut (do ‘suchego patyczka’) w 180 stopniach.
  4. W 1 szklance zimnej wody rozpuść budynie i cukier. Rozpuszczone wlej do 750 ml (3 szklanki) wrzącej wody i gotuj to zgęstnienia.
  5. Do powstałego budyniu dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj 2 żółtka i sok z 3 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Ciepłą masę wylej na upieczony biszkopt.
  6. Galaretkę cytrynową rozpuść w 1 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia, aż zacznie tężeć.
  7. Śmietankę ubij na bitą śmietanę, dodaj cukier waniliowy i tężejącą galaretkę. Wylej na zimną masę budyniową.
  8. Herbatniki mocz w soku z cytryny i układaj rzędami na warstwie śmietankowej.
  9. Ciasto włóż do lodówki aby stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Opis przepisu:

Trzywarstwowa, śmietankowo-cytrynowa rozpusta. Ciasto cytrynowe to puszyste, słodko-kwaśne połączenie delikatnego biszkoptu, masy śmietankowej i budyniu cytrynowego. Ciasto cytrynowe na biszkopcie warte jest każdej poświęconej mu chwili, za które odwdzięczy się aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem. Ciasta cytrynowego wystarczy na całą dużą blachę, więc będzie świetnym pretekstem do zaproszenia przyjaciół i rodziny – na pewno zostanie zjedzone do ostatniego, cytrynowego okruszka.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?