Zalewajka z kiełbasą

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 37 min.

  • Oczekiwanie: 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kartofle obierz i pokrój w kostkę Kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj.
  3. Boczek podsmaż. Na lekko wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Dodaj kartofle. Podsmaż wszystko chwilę i zalej 1 l wody.
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj, aż kartofle będą miękkie.
  6. W 1/2 l zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zalewajka WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj do wywaru, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.
  8. Przed podaniem dodaj majeranek.

Opis przepisu:

Tradycyjnie zalewajka z kiełbasą to zupa wiejska, którą przyrządza się z nieodcedzonych ziemniaków posypanych przyprawami i zalanych żurem. W naszym przepisie do zalewajki z kiełbasą dodajemy mieszankę ziela angielskiego, liścia laurowego, majeranku i czosnku oraz Zalewajkę Rodzinna Zupa WINIARY. Zalewajkę wzbogacamy o dodatek wędzonej kiełbasy i zajadamy się nią w rodzinnym gronie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?