1

2

Przepisy

Zalewajka z kiełbasą

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

Tradycyjnie zalewajka z kiełbasą to zupa wiejska, którą przyrządza się z nieodcedzonych ziemniaków posypanych przyprawami i zalanych żurem. W naszym przepisie do zalewajki z kiełbasą dodajemy mieszankę ziela angielskiego, liścia laurowego, majeranku i czosnku oraz Zalewajkę Rodzinna Zupa WINIARY. Zalewajkę wzbogacamy o dodatek wędzonej kiełbasy i zajadamy się nią w rodzinnym gronie!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kartofle obierz i pokrój w kostkę.
  2. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  3. Obraną cebulę i czosnek posiekaj.
  4. Boczek podsmaż. Na lekko wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek.
  5. Dodaj kartofle. Podsmaż wszystko chwilę i zalej 1 l wody.
  6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  7. Gotuj, aż kartofle będą miękkie.
  8. W 1/2 l zimnej wody rozprowadź zawartość saszetki Zalewajka WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  9. Dodaj do wywaru, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min, od czasu do czasu mieszając.
  10. Przed podaniem dodaj majeranek.

1 wskazówka do przepisu

  • jaceks
    Przepraszam bardzo autora tegoż oto przepisu lecz nie ma podanego boczku w składnikach

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: