Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

(0)
9 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Biała kiełbasa
20  g
Suszone grzyby leśne
1  ząbek
Czosnek
150  g
Wędzony boczek
750  ml
Woda
2  kulek
Pieprz
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Pokrojona włoszczyzna
trochę
Chrzan do smaku
400  ml
Zakwas do barszczu białego
4  łyżek
Śmietana do zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.9 g
Węglowodany
7.19 g
Tłuszcze
46.42 g
Wartość energetyczna
542.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz biały to jedna z moich ulubionych zup. Lubię kiedy jest mocno kwaśny i wyrazisty w smaku. Do barszczu białego obowiązkowo dodaję boczek wędzony, białą kiełbasę i jajko ugotowane na twardo. Tym razem postanowiłam przygotować do niego klopsiki z białej kiełbasy, do których dodałam suszone grzyby leśne. Mój barszcz biały wyszedł pyszny, więc szczerze go Wam polecam :)

Przygotowanie

586 min
  • Krok 1

    480 min
    Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Krok 2

    50 min
    Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.
  • Krok 4

    30 min
    Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).
  • Krok 6

    6 min
    Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.
  • Krok 7

    5 min
    Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).
  • Krok 8

    2 min
    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.
  • Krok 9

    2 min
    Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Krok 10

    1 min
    Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 1 z 10

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 2 z 10

Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 3 z 10

Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 4 z 10

Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 5 z 10

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 6 z 10

Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 7 z 10

Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 8 z 10

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 9 z 10

Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 10 z 10

Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu