Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

(0)
9 godz 46 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Biała kiełbasa
20  g
Suszone grzyby leśne
1  ząbek
Czosnek
150  g
Wędzony boczek
750  ml
Woda
2  kulek
Pieprz
1 
Liść laurowy
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
0.33  szklanka
Pokrojona włoszczyzna
trochę
Chrzan do smaku
400  ml
Zakwas do barszczu białego
4  łyżek
Śmietana do zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.9 g
Węglowodany
7.19 g
Tłuszcze
46.42 g
Wartość energetyczna
542.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Barszcz biały to jedna z moich ulubionych zup. Lubię kiedy jest mocno kwaśny i wyrazisty w smaku. Do barszczu białego obowiązkowo dodaję boczek wędzony, białą kiełbasę i jajko ugotowane na twardo. Tym razem postanowiłam przygotować do niego klopsiki z białej kiełbasy, do których dodałam suszone grzyby leśne. Mój barszcz biały wyszedł pyszny, więc szczerze go Wam polecam :)

Przygotowanie

586 min
  • Krok 1

    480 min
    Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Krok 2

    50 min
    Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.
  • Krok 4

    30 min
    Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).
  • Krok 6

    6 min
    Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.
  • Krok 7

    5 min
    Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).
  • Krok 8

    2 min
    Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.
  • Krok 9

    2 min
    Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Krok 10

    1 min
    Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 1 z 10

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 2 z 10

Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły do miękkości, studzimy i odcedzamy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 3 z 10

Do garnka wkładamy boczek , jedną kiełbasę i dorzucamy ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 4 z 10

Gotujemy 10 minut i dodajemy włoszczyznę. Zostawiamy na gazie jeszcze 20 minut.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 5 z 10

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej się zupy razem z zakwasem (po około 30 minutach). Pozostawiamy na gazie jeszcze chwilkę (około 5 minut).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 6 z 10

Pozostałą kiełbasę wyciskamy z flaka i rozrabiamy widelcem. Ugotowane grzyby suszone kroimy w bardzo drobną kostkę lub miksujemy w rozdrabniaczu i mieszamy bardzo dokładnie z kiełbasą. Formujemy malutkie klopsiki.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 7 z 10

Wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania i chwilę trzymamy na gazie ( na tyle aby klopsiki się ugotowały ).

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 8 z 10

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Zabielamy śmietanką.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 9 z 10

Z garnka z barszczem białym wyjmujemy boczek i białą kiełbasę i kroimy je na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.

Barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy

Krok 10 z 10

Porcję barszczu białego podajemy z klopsikami oraz z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu