Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto dyniowe

Oceń ten przepis!

5/5 5 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 3 godz. 10 min.

  • Porcje 8

5/5 5 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Polewa

Przygotowanie:

  1. Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.
  2. Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  3. Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.
  4. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  5. Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.
  6. Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.
  7. Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.

Opis przepisu:

Choć ten przepis na ciasto dyniowe jest wymagający i stanowi wyzwanie nawet dla bardziej zaawansowanych miłośników wypieków, to warto spróbować! Smak tego deseru wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Poza tym dynia jest bardzo wartościowa i dostarcza mnóstwa cennych składników odżywczych. Ciasto z dyni jest idealne na jesień, zachwyca swoim korzennym aromatem i robi wrażenie na gościach!

Zacznij od upieczenia dyni w 180 stopniach przez około 40 minut, aż stanie się miękka. Kiedy wystygnie, wydrąż z niej miąższ i zmiksuj go blenderem, by tworzył gładką masę. Następnie połącz z mąką, cukrem trzcinowym, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.

Do ciasta dodaj ubite jajka i wlej do niego roztopione, przestudzone masło. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do masy razem z sokiem z limonki. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec odstaw ciasto do ostygnięcia.

W tym czasie przygotuj polewę na swoje ciasto dyniowe z serka mascarpone utartego z Cukrem Wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem, skórką oraz sokiem z cytryny i limonki. Posmaruj wystudzony placek polewą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny. Podawaj udekorowany listkami świeżej mięty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?