Ciasto dyniowe

4/5 4 13 5 1
4/5 4 13 5 1
  • Przygotowanie: 37 min.

  • Oczekiwanie: 3 godz. 10 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Polewa

Przygotowanie:

  1. Dynię piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękka.
  2. Gdy wystygnie, wybierz miąższ i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wymieszaj z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
  3. Ubij jajka i dodaj je do ciasta. Następnie wlej roztopione i wystudzone masło. Dodaj startą skórkę i sok z cytryny i limonki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i wlej do wysmarowanej masłem formy.
  4. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  5. Serek mascarpone utrzyj z Cukrem wanilinowym WINIARY, cukrem pudrem, masłem oraz skórką i sokiem z cytryny i limonki.
  6. Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny, by masa stężała.
  7. Na koniec ułóż na wierzchu listki świeżej mięty.

Opis przepisu:


Przygotowanie ciasta z dyni to zadanie dla prawdziwych amatorów pieczenia! Najpierw pieczemy dynię, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na ciasto, a na końcu przygotowujemy polewę, którą polejemy wystudzony już wypiek.

Ciasto dyniowe swój smak zawdzięcza nie tylko aromatycznej dyni, ale także przyprawie piernikowej, którą dodajemy do ciasta oraz sokom z cytryny i limonki, będącymi składnikami polewy.

Jeśli chcesz dodatkowo ozdobić swoje ciasto dyniowe i dodać mu uroku – na każdym kawałku połóż listek mięty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?