Sernik jagodowy bez pieczenia

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 11 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Herbatniki lub ciasteczka pokrusz w blenderze lub ręcznie, połącz z roztopionym masłem.
  2. Przygotuj tortownicę o przekroju ok. 22 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia.
  3. Wyłóż równo dno tortownicy herbatnikami. Wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami gorącej (nie wrzącej!) wody i odstaw do ostygnięcia.
  5. W misce wymieszaj przy pomocy miksera twaróg, cukier, Cukier wanilinowy WINIARY. Dodaj śmietankę i ubijaj aż otrzymasz gładką masę.
  6. Dodaj Żelatynę (nie musisz, ale sernik będzie lepiej utrzymywał formę). Na koniec dodaj jeszcze ok. 100g jagód i wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i włóż na noc do lodówki.
  7. Przed podaniem (delikatnie wyjmij z tortownicy!) wyłóż sernik jagodami i ozdób listkami mięty.

Opis przepisu:

Serniki bez pieczenia nie tylko ułatwiają zadanie w kuchni, ale też uprzyjemniają podwieczorki latem! Serniki bez pieczenia są orzeźwiające i ochładzające, słodkie dzięki śmietankowo-serowej masie z cukrem i pyszne nie do opisania dzięki sezonowym owocom. Jednym z nich jest sernik jagodowy bez pieczenia, przygotowywany z chrupiącym spodem z herbatników lub ciastek typu digestive. Na wierzch sernika na zimno możesz wyłożyć nawet więcej jagód i opcjonalnie dodać też inne owoce.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?