1

2

Przepisy

Zielone pierogi ze szpinakiem

5/5 5 9 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

600 calories kalorie: 600 kcal / porcja

W Twojej rodzinie z pokolenia na pokolenie przekazuje się przepis na pierogi ruskie? Stwórz własną tradycję i skuś się na kulinarną wariację na temat pierogów, która może zaskoczyć Twoją babcię. Zielone pierogi ze szpinakiem powinny przypaść Wam do gustu dzięki rewelacyjnemu nadzieniu. Szpinak nabiera wyjątkowego smaku dzięki prostym dodatkom: gałce muszkatołowej, Ziarenkom Smaku WINIARY, czosnkowi, szpinakowych pierogów. Pierogi ze szpinakiem możesz podawać z podsmażoną cebulką, jogurtem naturalnym albo śmietaną.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Farsz: Szpinak umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.
  2. Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
  3. Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.
  4. Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.
  5. Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
  6. Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.
  7. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: