Zielone pierogi ze szpinakiem

4/5 4 22 5 1
4/5 4 22 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 40 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Farsz: Szpinak umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.
  2. Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
  3. Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.
  4. Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.
  5. Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
  6. Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.
  7. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.

Opis przepisu:

W Twojej rodzinie z pokolenia na pokolenie przekazuje się przepis na pierogi ruskie? Stwórz własną tradycję i skuś się na kulinarną wariację na temat pierogów, która może zaskoczyć Twoją babcię. Zielone pierogi ze szpinakiem powinny przypaść Wam do gustu dzięki rewelacyjnemu nadzieniu. Szpinak nabiera wyjątkowego smaku dzięki prostym dodatkom: gałce muszkatołowej, Ziarenkom Smaku WINIARY, czosnkowi, szpinakowych pierogów. Pierogi ze szpinakiem możesz podawać z podsmażoną cebulką, jogurtem naturalnym albo śmietaną.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?