Choć klasyczne
pierogi ruskie, z owocami albo z kapustą i grzybami stanowią przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, to faszerować można je na różne sposoby.
Zielone pierogi ze szpinakiem to jedna z nowych wariacji na temat tego dania. Nietypowy kolor i smakowite nadzienie przypadną do gustu nawet hołdującej tradycji babci. Dla dzieci będzie to z kolei sprytny sposób na przemycenie szpinaku do jadłospisu.
Ten
przepis na pierogi ze szpinakiem nie wymaga stosowania trudno dostępnych składników. Za smak szpinaku odpowiadają: gałka muszkatołowa, Ziarenka Smaku WINIARY, czosnek. Zacznij od farszu. Umyty i osuszony szpinak posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do niego przyprawy i duś przez kilka minut, a potem wystudź. Biały ser i fetę wymieszaj rozdrabniając widelcem albo przeciskając przez praskę, tak by powstała gładka masa. Dodaj do sera szpinak i wymieszaj. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.
Ciasto na
pierogi ze szpinakiem i fetą wyrobisz jak to do tradycyjnej wersji przepisu. Dodaj do niego tylko rozdrobniony w blenderze szpinak z odrobiną oleju. Zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli będzie się kleić – dodaj mąki. Jeśli będzie suche i sztywne – dodaj wody. Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj na nich krążki.
Na środek każdego z nich nałóż farsz i sklej brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je około 2 minuty od momentu wypłynięcia, po czym wyjmij łyżką cedzakową.
Pierogi ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na słono lub na słodko.
Komentarze 0