Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Frytki z marchewki

Frytki z batatów

Frytki z cukinii

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Frytki z marchewki:
    Marchew obierz i pokrój w zapałkę. W misce wymieszaj je z oliwą, solą i pieprzem. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piecz 10 minut, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut.
  4. Frytki z cukinii:
    Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w grube słupki. Wrzuć do tej samej miski w której była marchewka, dodaj oliwę, zioła i chili.
  5. Piecz około 10 minut z każdej strony raz przewracając (Pilnuj, żeby frytki się nie spaliły!).
  6. Frytki z batatów:
    Batatów nie odbieraj, ale dokładnie umyj. Przekrój wzdłuż, a potem na grubsze frytki. Wrzuć do miski (tej samej w której była marchewka i cukinia), wymieszaj z tymiankiem.
  7. Piecz dwa razy po ok. 15 minut, obracając co jakiś czas (aż się lekko przypieką na brzegach).
  8. Podawaj frytki z ulubionymi dipami na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY albo Ketchupu WINIARY.

Opis przepisu:

Jeśli tradycyjne frytki z ziemniaków kojarzą Ci się z fast foodami, smażeniem w głębokim oleju i mało wartościowym jedzeniem, może pieczone frytki z warzyw: z marchewki, cukinii i batatów przypadną Ci do gustu! Domowe frytki warzywne przygotujesz w kilkanaście minut, a będziesz je chrupać ze smakiem znacznie dłużej. Pokrój warzywa, obtocz je w marynacie z przypraw i oliwy, a następnie wrzuć do rozgrzanego piekarnika! Frytki z batatów, marchewki i cukinii podawaj z ulubionymi dipami. Proponujemy Majonez Dekoracyjny WINIARYKetchup WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?